Norveç'in kuzeyindeki Svalbard takımadasında, buzulların arasındaki bir dağın 130 metre derinliğine inşa edilen küresel bir tohum deposudur.
Olası bir nükleer savaş ve salgınlardan sonra hayatın devam edebilmesi için tasarlanmıştır.
Pirinç, mısır, buğday, patates, muz, elma ve çeşitli baklagil türleri burada muhafaza edilmektedir.
Bir nevi nuh'un gemisidir. Rockefeller ailesinin sahibi olduğu:
kültür bitkileri çeşitliliği küresel fonu tarafından milyonlarca dolar fonlanmaktadır.
olası küresel bir felaketten sonra türkiye ye tohum vereceğini tahmin etmediğim ambar. mantıklı bir buluş, tahmin ettiğiniz üzere büyük ülkelerin fonlarıyla ayakta duruyormuş. bize anca ısırgan otu tohumu verirler.
dunyanin sonunu hazirlayacak bir felakete karsi norvec'in svalbard adasi'nda kuzey kutbu'nun 1000 km. uzagindaki plataaberget dagi'na insa edilen ve yeryuzundeki tum bitkilerin tohumlarinin saklandigi "nuh'un ambari"dir. 26 subat 2008 tarihi itibariyle sozkonusu ambarin yapimi tamamlanmistir.
Uluslararası Tarım Araştırmaları Enstitüsü tarafından organize edilen, yaklaşık yüz ülkedeki bitkisel gen bankalarında bulunan özgün tohum örneklerinin toplandığı ambar deniz seviyesinden hayli yükseğe , birbirine bağlı odacılar şeklinde inşa edilmiş. tohumlarda -14 derecede korunuyormuş.
norveç' in kuzeyinde yer alan svalbard adası' nda bir ambar. dünyanın dört bir yanından getirilen milyonlarca tohum örneği dünyayı etkileyecek bir doğal afet yada nükleer savaş sonrasında yeniden hayat bulmak için burada depolanıyor. bu ambar ancak dünyanın yaşayacağı bir felaket sonrası açılacak. Kutup buzulu ve donmuş toprak içine yapılan ambar 4,5 milyon tohum örneğini alabilecek kapasiteye sahip. kapasite tamamen kullanıldığında ambarda akla gelebilecek her türlü meyve, sebze ve tahıl tohumu bulunacak. yani aslında burası bir tür nuhun gemisi olacak. ama nuhun elindekinden biraz daha gelişmiş bir teknolojinin ürünü ve biraz daha pahallı. 26 şubat 2008 de tamamlanacak proje için harcanan para 9 milyon dolar.