karşı tarafın ilgisi dağılmadan ona anlatmak istediğini anlatabilmek için kullanılan yöntem.anlamını kaybettirmeden cümleyi kısaltmak bir yetenektir.misal tüm bu cümlelerin özeti:
-karşı tarafın ne dediğinizi anlaması için kurulur.
genelde uzun konusmalarda anlamli cümleler kurabilmek icin kullanilan en iyi yöntemlerden biridir...
birde bu cümleleri kisada olsa anlamsiz kullananlar vardirki kelimeleri sanki özellikle secerler, millete iskence cektirirler, iyi birsey söyledigi sanilir...
(bkz: devlet adamlari)
-aa naber ya seni gördüğüme sevindim.
+bende
özledik bütün arkadaşlar hep beraber biyere gidelim dedik.
+he he.
-ne oldu sana böle ya sen böle değildin .
+evet.
sıkıldığınız zaman veya konuşmaya takatinizin kalmadığında yada sevmediniz biriyle konuştunuz da verilen cevaplardır genellikle.
tarafımda artık daha da bir kısa cümleler kurmak istiyorum şeklinde söylenmeye başlanan ve şu sıralar kısa cümle kursam iyi olacak a dönüşen kavramdır.
kimi zaman aranızda soğukluk, mesafe olan kişi ile konuşmak, aranızdaki büyümüş o acaip boşluğu doldurmak için biraz ürkek, biraz mahcup, fazlaca çekingen bir şekilde başvurulan cümlelerdir. buzları eritmek için fırsat bilinir. kısa cümleler, kısa sorular sonunda yine sessizlik. bu girişimler tek taraflı bir çaba olarak kalırsa aradaki boşluk katlanarak artar, daha da büyür. sessizliği dahi susturan bir hal yaşanır.
sonuna da "anlayana!" eklenirse, tadından yenmeyecek cümlelerdir. sözlük yazarlığı için esasında pek hoş karşılamadığım durumdur. sadece geyikten ibaret olan, herhangi bir bilgiyi aktarma amacı gütmeyen başlıklarda bittabi var olabilir bu cümleler. hatta komiklik içeren yazı ise, kısa olması daha çok güldürebilir.
lakin; özellikle siyasi-edebi hususlarda, müzik, sinema eleştirisinde yahut övgüsünde kısa olmaması daha makbuldür. ülkenin gündemine sıçan çok önemli bir hususun başlığını açıyorum ki açmaz olaydım diyorum ardından. şuna benzer yazılar görüyorum.
-allah bilanııı virsiiğğnn.
-azına sıçtığımın çocuğunun sözü.
-ay bunlar da siyaset yapıyor of.
-geri zekalıların cümlesi.
ulan andaval. madem bilgin var ne bok yemeye sunmuyorsun uzun cümlelerle? madem bilgin yok, bu başlıktan da uzak duruver. hakaretin kime ne kazandıracak ki? sakinim ben.
nefret edilesi eylemdir. kelime dağarcığı yeterince geniş değildir. sözlük sayesinde entel olma çabasına giren yazarın çırpınışlarından ibarettir.
(bkz: bir apaçi gördüm sanki)
anlatılmak istenen anlatılabiliyor ise eğer, çok sorun edilmeyecek durumdur. aksine uzun cümle kurma çabaları -eğer bunun yapmak için şartlar zorlanıyorsa- en kötü kısa cümleden dahi kötü ve eğreti duracaktır.
ayrıca kısa cümle kuranları eleştiren insanların eleştiri cümlelerine şöyle bir baktım da en uzunu 5 kelime kullanmış.