keneler tarafından taşınan "Nairovirüs" isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.
ilk olarak 1944 yılında Batı Kırım'da Sovyet askerleri arasında tespit edilmiş, 1956 yılında da Zaire'de Kongo virüsü olarak tespit edilmiş olan hastalıktır. 1969 yılında ise Kongo virüsü ile Kırım hemorajik ateşinin aynı virüs olduğu belirlenmiş ve Kırım-Kongo Kanamalı ateşi olarak tekrar adlandırılmıştır.
kirim nere kongo nere ? hastalığın sebebi olan kene kongodan kırıma rus hatunlara yapışmaya mı gitmiştir ?
değilse kırımdaki keneler kongo'da ne yapmaktadır?
kanamalı ateş nedir ?
ateş nasıl kanar, kanama ateşten dolayı mıdır?
kan kaybından ateş söner mi?
yananı sadece allah mı görür? zeki muren de gorecek mi?
"atesteyim ateste ateste aklım gitti bir kıza işte hayır mı şer mi bilmem ama ateşteyim ben ateşte" diyen arkadaşı kene mi ısırmıştır ?
Bir hastalık ismi.Akılda kalması zor bir ismi olduğundan sürekli farklı isimlerle anılmaktadır.acaba daha matrak ve uzun bir isim bulunamazmıydı?yada bizimle dalga mı geçiyorlar acaba?diye düşünmeden de olmuyor!...
ulan bildiğin kanamalı memeli kaşıntılı basur işte. illa tıbbi isim takıcaz diye kasmanın sonucu ancak bu olabilirdi; kırım kongo kanamalı ateşiymiş.. pöh! ne bu; küba viesta social club gibi bişey mi?
türkiye'nin, ülke olarak çekmeye başladığı ve yakalandıktan sonra kesinlikle kişinin kendisinin müdahle etmemesi ve sağlık kuruluşna gitmesi gereken hastalıktır.
hastalığa sebep olan önemli türlerden biri olarak:
(bkz: reco kongo kenesi)
ayrıca 16. kısa entry'e ithafen bir de tanım gireyim:Herhangi bir bölgede değil hemen hemen her yerde bulunan,ölüm sayısının gittikçe arttığı,kuş gribinden daha tehlikeli bir felakettir.Başımızın belası,türkiyenin derdidir.
ismine uyuz olduğum, kırım nerede, kongo nerede, madem kırım madem kongo kanamalı ateş ne lan, diye sinir olduğum durum.
araştırdım. sonra bulduğum kadarıyla, hastalık evvelden kırım'da varmış. daha sonra sovyet askerlerinde çıkınca adı kırım kanamalı ateşi olarak değiştirilmiş. (yalnız bu ruslar kırım'ı sovyetlerden epey önce işgal etmişlerdi, o zaman niye yoktu.)(neyse) olayın olduğu senelerde hastalık kongo'da da çıktığı için adı kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı olarak değiştirilmiş.
kanamalı ateşi, kısmı; sanırım hastalığın verdiği belirtilerden olabilir. belki de öyle değildir ben sallıyorum.
kırım-kongo hattı üzerinde olan kenelerin bu virüsü taşıdığı ve virüsü kapan insanda kan pıhtılaşmasını engelleyip de ufak bir darbede dahi iç kanama yarattığı hasebiyle bu ismi alan hastalıktır. yani bu virüsü kapan insanlar iç kanama ve akabinde ateşlenme şeklinde hayata veda etmektedirler.
vücuduna kene yapışan biri keneyi asla kendi çekip çıkarmamalı ve en yakın hastahaneye gitmelidir. ayrıca kene pens, cımbız vs. gibi aletlerle değil, neşter yardımı ile o bölge kesilmek suretiyle çıkarılır ve bu işlemi hekimler yapar. çünkü herhangi bir aletle çekilirse kenenin insan derisine kenetlenen bacakları deride kalır. hekim olmadan kimse kendi kenesini kendi çıkarmamalıdır!!!
kuş gribi bahanesiyle onca tavuğu büyük tavuk firmalarının semirmesi için itlaf eden bu ülkeye allah'tan bi ceza. ama sandığınız gibi değil, her şey otomatik. kenelerin en büyük düşmanı olan tavukları öldürüp durdular, şimdi ne halt yiyecekler bilmem.
hayatında hiç kene görmemiş kişilerin en ufacık bir böceği,sineği,örümceği bile keneye benzetip ''kırım kongooo'' diye parkın ortasında bağırıp durması.