mehmet y. yılmaz'ın radikal gazetesinden köşesinde yazdığı yazılardan bir seçme yer alıyor. yazar, aşkın ve kadın-erkek ilişkilerinin daha bir öne çıktığı bu yazılardan 'insanlık hallerimiz'e değinirken, günübirlik izlenim ve değerlendirmelerin ötesinde, kendimizle buluşmaya davet eden yepyeni pencereler açıyor bize.
kitabı okudun mu diye sorarsanız hayır okumadım fakat ismi itibarı ile bende merak uyandırmış ve kendisine karşı içimde kabaran şeyler olmuştur.
aslında bu cümle o kadar bizden ki hemen sahipleniyoruz, kimimiz zihnimizde bir yer açarken, kimimiz paylaşımda bulunuyoruz. biraz şanssızlığı, yanlış seçimleri anlatan bir cümle ki hayatta en sık yaptığımız ama bir türlü akıllanamadığımız konuların başında gelir sanırım. çölde kutup ayısı olmakla eşdeğer bir yaklaşım.
"aşık oluyoruz, çünkü beynimiz var; düşünüyor, hissediyor, tepki veriyor... aşık olduğumuz şey, karşımızdaki insana beynimizin atfettiği değerlerin tümü. kimine göre güzellik olabilir bu, kimine göre akıl, kimine göre uyum yeteneği. ama sonuç olarak, beynimizin yarattığı bir hayale aşık oluyoruz. aşkın gözünün kör olduğu önermesi bu nedenle doğru. aşık, beyniyle görüyor çünkü, gözüyle değil, aşık olan kişi, beyninin görmesini emrettiği şeyi görüyor; normal insan gözünün görebileceğinin çok ötesinde bir görüş alanı bu..."