her gece eve gelindiginde sanki isin tum yorgunlugunu almak icin bir gece once acilip konuldugu genis agizli karafta sizi bekler gibi misss kokulu ( ki buna aslinda sarabin rayiha'si denir ) ortami yaratmistir bile... alkolü rakı kadar yuksek olmasa da muhabbet esliğinde içildiğinde rakıdan daha da sarhoş edici özellik gösterdiği fazlasıyla mevcuttur. kıyaslanacak baska bir rakibi olmayan içecektir. içki denmesi dogru olmayan keyif içecegidir.. kafa bulmak için diil felsefe için içilmelidir.. lakin kafa bulmak için içenlerde bas agrısı bulanti agız kurulugu gibi istenmeyen etkiler gösterebilir.. kırmızı şarap deryadır, farklı farklıdır, tadından kokusuna, renginden kafasına, muhabbetinden içimine kadar degişkendir... felsefenin ta kendisidir... cesurdur, cesaretli kişilerin içecegidir..
Rengi pembeden koyu bordoya kadar farklı tonlarda değişiklik gösteren şaraptır. Hristiyanlar için olduğu kadar aklı ve duyguları fazla çalışan herkes için de kutsaldır bu içki. Rakı bira votka viski vs... ne içilirse içilsin, kırmızı şaraptan alınan ilk yudum gene onsuz yaşamanın bir hata olduğunu ispatlar yazara. 3 liralık olanından 300 liralık olanına kadar tek geçilir. Tüm içkiler bir yana kırmızı şarap bir yanadır, öyle olmalıdır.
(bkz: Zevkler ve renkler tartışılır.)
(bkz: Aklın yolu birdir)
gerçekten de kalbi korur.Şarap fenolleri özellikle , kalbin korunmasında etkilidir. resveratrol adlı antioksidan içerir ,üzüm bağlarına dadanan botrytis adlı mantarı yok etmek için salgılanan bu madde insanlar için de koruyucu etki yapar.yalnız belirli bir yaştan sonra tansiyonu arttırması gibi bir risk olduğundan , dikkatli tüketilmelidir.
üretimi beyazdan farklıdır. ilk önce presten geçirilmez. fermantasyon tanklarına saplarıyla alınır, kükürtdioksit çözeltisi verilir. hemen mayası eklenir, cibre fermantasyonuna bırakılır ve bu şekilde şarap kırmızı rengini almaya başlar. bu dönemde belirli aralıklarla havalandırma ve karıştırma programlarına tabi tutulur. sıcaklık ve dansitesi kontrol altındadır. tadımları yapılır ve genelde dansitesi 1000 e yaklaşınca prese gönderilir. presin arkasından hemen malolaktik fermantasyon için başka bir tanka alınır.
birayla karıştırıldığı ve limiti aşıldığı takdirde sabah kadar kırmızı kırmızı kusmanızı sağlar. kırmızı şarap kırmızı kusmuğa dönüşür ve kendisinden uzunca bir süre uzak durulur.
camasir deterjani reklamlarinda beyaz camasiri telef etmek icin bol bol kullanilan malzemedir...
aslinda üzüm suyudur garibim, yaslanmistir tadi eksimsi, tatli bir icecektir, günde bir bardak icmenin dolasim sistemi icin cok saglikli oldugu söylenir...
ucuzu ucuz boyalıdır (bkz: pagos) (bkz: selçuk) yine de şarapçılarının favorisidir. (ben sokakta beyaz şarap içen şarapçı görmedim) kekremsi tadı nedeniyle daha doyurucudur ve kişiyi daha çabuk sarhoş ettiğine dair en deneyimli şarapçılar arasında bile bir batıl inanç vardır. mezesi muhabbettir ama amatörler leblebi, fındık, fıstık olmadan kaldıramaz. kafanız rahattaysa en ucuzu bile güzeldir. aksi halde psikopata bağlamanız üç şişeden zomra gayet yüksek ihtimal dahilindedir. parklarda çimenlere yayılarak içmesi çok keyiflidir. hele de yanınızda güzel gitar çalan bir kanka varsa.
dünyanın en ucuz ve en pahalı içkisi sıfatlarının ikisine de nail olan içkidir. Buna bağlı olarak içme kültürünü de fiyatına göre şekillendirir; ucuzu köprü altında 3-5 şarapçı arasında şişeyi döndürmek suretiyle; pahalısı zengin kutlamalarında altın işlemeli kadehlerle 101 çeşit peynir-et ile tüketilir. orta ayarda olanları da vardır tabi. meraklısı için kırmızısı makbuldür.
ideal içim sıcaklığı 16-18 derece arasında olan şaraptır. gerçek tadını vermesi için içimden yaklaşık 30 dk. önce açılmalı ve mümkünse bir karaf içerisinde havalandırılmalıdır.