çocuklar üzerinde yapılan en etik dışı deneylerden biridir.
deney için bir yetimhaneden 30 çocuk alınmıştır. Bu çocuklar 10ar kişilik, 3 gruba ayrılmıştır. çocuklara boing Bob adlı bir oyuncağın dövüldüğü görüntüler izletilerek psikoloji ve davranışları gözlemlenmiştir.
1. grup çocuklara boing bob adlı oyuncağı döven kişinin ödüllendirdiği görüntüler gösterilmiştir.
2.grup çocuklara boing bob döven kişinin görmezden gelindiği görüntüler gösterilmiştir.
3.grup çocuklara ise boing Bobu döven kişinin cezalandırıldığı görüntüler gösterilmiş ve çocukların davranışları gözlemlenmeye başlanmıştır.
gözlemler sonucu elde edilen bilgiler şu yöndedir: ilk iki gruptaki çocuklar suça meyilli davranışlar sergilemiştir. buna karşılık 3. yani cezalandırılan görüntülerin gösterildiği çocuklar daha normal ve suçtan kaçınan davranışlar sergilemiştir.
Bu deneye kırmızı Işık kuralı denilmesinin sebebi de budur.
tıpkı kırmızı ışıkta geçtiğinizi kimse görmemişse ve ceza almamışsanız suç işlemiş sayılmazsınız gibi bir algıdır.
insanlar doğru ve yanlışları doğuştan bilmezler zaman içinde öğrenirler.
kısaca bir çocuk ailesinde şiddet görüyorsa ve şiddeti uygulayan kişi ceza almıyorsa, çocuğun bilinç atlına bu normal olan olarak kazanır.
bosuna zaman harcanmis bir deneydir. sorsalar soylerdim sonuclari ben. her ne sebeple olursa olsun yine de cocuklarin bu tarz deneylerde kullanilmasina karsiyim.
Bana bu şekilde başlıklarla gelindir. Sözlüğün kalitesinin arttığının bir göstergesi.
Bahsi geçen kurala da gelecek olursak; şiddeti ödüllendirirsen şiddete meyilli toplumlar yetiştirirsin, şiddete dur dersen de aynı oranda makul bir nesil yetiştirirsin.