kırmızı karınca

entry13 galeri0
    13.
  1. tarih (3 mart 2014)

    şimdi dikkatimi çekti
    http://www.kuzeyormanlari...-kirmizi-orman-karincasi/ ilgili sayfada kırmızı orman karıncalarının türkiyede sadece ıstıranca ormanlarında yaşadığı söylenmiş.
    bu bahsedilen karıncalarla ilgili yanlış bir bilgi diye düşünüyorum, neden mi ? bu karıncalar eskişehir ormanlarında da bulunuyor tabii bunların bilmem kaç tane türü var nasıl aynısı olduğunu anladın ? diye soran ve sorusunda haklı olanlar çıkabilir.

    hemen açıklayayım; o karıncalarla bu verdiğim linkte bahsedilen karıncalar aynı özellikte yani "bir kolonisi 400 bin karıncadan oluşan bu türün, 1 hektarlık ormanlık alanda kene dahil zararlı böceklerin yaşamasına asla izin vermezler. bu nedenle zararlı böcekleri yiyerek ekosistemde denge sağlaralar bunların olmadığı yerde zirai ilaçlar kullanılır.
    kırmızı orman karıncaları litaretürde "ormanların sağlık melekleri, ormanları koruyan bekçiler ve ormanların ekosistem mühendisleri olarak yer almaktadır."
    işte bu özelliklerin aynısı o karıncalarda da mevcut. bu açıdan bakınca büyük/belirgin bir fark yok gibi duruyor tabii yanlışım varsa düzeltirim. tam bunu yazıp paylaşacakken biraz kurcaladım bakın ne buldum

    http://www.juen.com.tr/ic...y.aspx?YTP=1&icr=1247 bu linkte de benim eskişehirdeki karıncalarımdan bahsediyor.
    neyse özetle bu benim eskişehirli karıncalarım antalya ilimizde deneme amacıyla kullanılıp yerleştirildikleri bölgede ormanı zararlı böceklerden korumuşlardır. ormanlar için asıl zararlı canlı "insan" için maalesef korumasızdırlar.

    ------------------------------------------------------------
    burada da 2008 tarihli bir haber paylaşılmış, tisikkirlir ulu
    ------------------------------------------------------------
    4 ...
  2. 12.
  3. eskişehirin mihalıççık ilçesindeki ormanlarda en büyük nüfusa sahip karıncadır. abd, kanada, fransa gibi daha birçok ülke her yıl nisan ve mayıs aylarında bu karıncaları kendi ülkelerine buradan götürmektedir. yıllarca süren bu talan en son bu yıl son denmiş ve yurt dışına çıkarılması yasaklanmıştır.
    0 ...
  4. 11.
  5. çocukken "gavur karınca" deyip gördüğümüz yerde öldürdüğümüz karıncalardı. *
    0 ...
  6. 10.
  7. işte haberi:

    ------------------------------------------------------------
    Kırmızı karınca keneye karşı!
    Eskişehir'de ormandaki ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kırmızı orman karıncalarının keneleri de yediği tespit edildi.
    Eskişehir'de ormandaki ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kırmızı orman karıncalarının keneleri de yediği tespit edildi.

    Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kene ile mücadelede işe yarayıp yaramayacağı tartışılan kırmızı orman karıncaları için Sağlık Bakanlığının harekete geçtiğini belirtti.

    Söz konusu karıncaların keneleri de yediğini bazı kaynaklardan öğrendiklerini ifade eden Küçüköz, şöyle konuştu:

    ''Konuyu Sağlık Bakanlığına ilettik. Bakanlıktan gelen uzmanlar, Orman Bölge Müdürlüğü ile iş birliği yaparak karınca yuvalarının bulunduğu Çatacık ormanlarında bir deneme yaptı. Civardan toplanan yedi keneyi karınca yuvalarına yakın bir yere bıraktık. Birkaç saniye içinde kenelere hücum eden karıncalar keneleri yuvalarına taşıdı. Elbette bunu kenelere çözüm bulundu diye söylemek doğru değil. Bu karıncalar belli bir rakımın altında yaşamıyor. Karıncalar yuvanın etrafındaki 80 metre çapında bir alanda bulunan bütün böcekleri topluyor. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılmalı.''

    KIRMIZI ORMAN KARINCALARI
    Sıtkı Küçüköz, kırmızı orman karıncalarının, orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslendiğini belirterek, söz konusu karıncaların ormanların sağlıklı kalmalarının sigortası olduğunu bildirdi.

    Bir işçi karıncanın günde kendi ağırlığının 20'de biri oranında zararlı böcek yediğini anlatan Küçüköz, şöyle devam etti:

    ''Bir karınca kolonisinde, ortalama 300 bin işçi karınca bulunur ve bir koloni yılda ortalama 24 kilogram böcek yer. Karıncalar yuvalarının seksen metre etrafındaki her türlü ergin böcek, tırtıl, yumurta, pupa ve çeşitli bitki bitlerini yer. Kırmızı orman karıncası etobur bir canlıdır. Püskürttüğü formik asitle önce avını etkisiz hale getirir sonra parçalayıp yer. Karıncalar bin metrenin üzerindeki ibreli ormanlarda yaşar. Hektarda 10-15 yuva yapar. Toprak altında galeriler açar, kışı 1-2 metre derinlikte geçirir. Erkek karıncanın sayıları azdır. Kraliçe karınca ile çiftleştikten sonra ölürler. Yuvalarda en fazla elli kraliçe karınca bulunur.

    Hepsi ayrı galerilerde kendi ekibiyle çalışır. Yirmi yıllık ömürleri boyunca bir kez çiftleşirler fakat her yıl yumurtlayarak koloninin devamını sağlarlar. Karınca yuvalarına bilgisiz insanlar zarar verdiği gibi, domuz, ayı, tilki, sansar ve fareler de zarar vermektedir. Eskişehir Çatacık ormanlarının doğal yapısında bulunan karıncalar adeta ormanların gönüllü temizlik işçileri gibidir. Orman teşkilatı olarak yuvaların bozulmamasına ve sayılarının artmasına gayret gösteriyoruz.''

    Küçüköz, orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslenen kuşların da ormanların koruyucusu olduğunu belirterek, ''Bir kuşun günlük böcek tüketimi kendi ağırlığından fazladır. Bin adet sığırcık kuşu ayda yirmi ton böcek yer. Baştankara adı verilen kuş türünün besinlerinin yüzde 70'ini ormana zarar veren böcekler oluşturur. Bir orman kuşu, günde yuvasına 150 sefer besin taşıma işi yapar. Yuvaya taşınan besinlerin yüzde 4'ünü kene türlerinin oluşturduğu hesaplanmıştır'' dedi

    ----------------------------------------------------------------

    eee ne demişler (bkz: dinsizin hakkından imansız gelir), umarım çözüm olur da, şu keneden dolayı ölümler son bulur...
    1 ...
  8. 9.
  9. bazı yerlerde kendisine kızıl karınca yahut gavur karınca denir.
    0 ...
  10. 8.
  11. son zamanlardaki kene belası için bulunan çözümlerden bir tanesi.

    (bkz: dinsizin hakkından imansız gelir) düşüncesi ile bulunan doğal çözüm, kenelerin korkulu rüyası kırmızı karıncalar bazı yerlerde doğaya salınmıştır.

    keşke daha önce salınsaydı da, bu kadar insan ölmeseydi.

    (bkz: umudumuz kırmızı karıncalar)
    0 ...
  12. 7.
  13. kenelerin, ağaç ve bitkilere zarar veren böceklerin baş düşmanlarıdır.
    0 ...
  14. 6.
  15. Bilimsel adı camponotus ligniperda'dır. boyu 15 milimetre kadardır. Rengi çok koyudur. Anteni başının ğst kısmına bağlıdır. Yuvasını ağaç kovuklarının içine yapar; ama ağaçlara zarar vermez. Yaprakbitleriyle beslenir. Çok uzun süre açlığa dayanabilir. Yuvasına girilmesinden hoşlanmaz ve giren tüm böcekleri öldürür.

    http://www.medienwerkstat..._wissen/bilder/2759-1.jpg
    0 ...
  16. 5.
  17. karıncaların savaşçı bir ırkına mensupturlar diğer karıncalarla kıyaslanamayacak bir cüsseye ve atikliğe sahiptirler yani bu tür daha büyük o halde daha yavaş hareket eder prensibi bunlarda geçerli değildir.
    (bkz: karınca savaşları)
    2 ...
  18. 4.
  19. küçükken elimi ısırıp ağlamama neden olan kötü karınca.
    0 ...
  20. 3.
  21. çok güzel dövüştürmesi olur birde bunların. gavur karıcası olarak da bilinirler halk arasında.
    0 ...
  22. 2.
  23. çok güzel ısırır bunlar.
    0 ...
  24. 1.
  25. Anteni başının üst kısmına bağlıdır. Yuvasını ağaç kovuklarının içine yapsa da ağaçlara zarar vermez. Yaprak bitleriyle beslenir ve çok uzun süre açlığa dayanabilir. Yuvasına giren tüm böcekleri öldürür.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük