büyük çoğunluğu kırgızistan'da yaşayan 3 milyonu aşkın konuşana sahip kıpçak grubu türk dili lehçelerindendir. 8'i ünlü 34 harften oluşan abecesi vardır. kırgız türkçesinin kuzey, güneybatı ve güneydoğu şeklinde üç diyalektiği olmasına rağmen, edebî dili, kuzey diyalektine dayanmaktadır.
konuşurken-okurken insanı yoran yapıya sahip lehçe.
dudak uyumu olarak da bilinen, düzlük-yuvarlaklık uyumu en önemli ses özelliğidir. kiril alfabesi ile yazılmış bazı kelimelerini okurken gerçekten de, cümlenin değil kelimenin başını unutmak mümkün. örn; "üybülödögülördögün." (evdekiler, ev halkı.)
manas destanı gibi dünyanın en uzun destanlarından birisini insanlık kültür mirasına kazandırmış türkçe'dir. manasçı denilen kişiler tarafından ezberlenen manas destanı manasçılar tarafından ustaca seslendirilir.
cengiz aytmatov'un kitaplarını okuyanlar mutlaka kırgız türkçesi'ne ait en az 3-5 kelime bilirler. örneğin; baybiçe, avul, büğü, sarı özek,taşçaynar gibi...
Bi kere sayılar zaten tipatip aynı onun dışında kiril alfabesiyle yazılan hali bile anlaşılıyor nerdeyse o kadar yakin zaten ayrılık gayrilik olmamalı bu dille aramızda. Sayılar ayni bildiğin cigirmi diyorlar yirmiye.