Şu an ki ahıska bölgesinde hala varlıklarını sürdüren türk boyudur. maskeli savaşçıları ile bilinir, cenkten korkmaz yeri gelir tatar saldırılarına karşı püskürtme görevlerinde bulunurlardı. oğuz boyundan değillerdir.
Oğuz türklerinden sonra türk dünyasının en büyük grubudur.
Kazak, kırgız, tatar ve başkurt adlı türk boylarının hepsine birden "kıpçak" denir.
diğer adı kuman'dır.
Kazakça, kırgızca, tatarca ve başkurtça da eskiden tek bir lehçe olup bunlara "kıpçakça" denirdi.
Kazakistan, kırgızistan, tataristan özerk cumhuriyeti, başkurt özerk cumhuriyeti, kabardey-balkar özerk cumhuriyeti kıpçak devletleridir.
Tarihte deşt-i kıpçak denen şimdiki rusya'nın neredeyse tamamına hakim olmuşturlar. Sonra rus bozkırları üstünden balkanlara geçip bugünkü macar ve gagavuzların ataları olmuşlardır. Osmanlının iskan ettiği türkmenlerle karışıp balkan türklerini oluşturmuşlardır. (bkz: çıtak) (bkz: gacal)
Puşkin der ki rusu kazı altından tatar (kıpçak) çıkar. Gerçekten de rusların ve rusyanın asıl sahibi olan türklerdir kıpçaklar. Rus bozkırlarından bir çoğu da kuzey kafkasya'ya inmiş, burada çeçenler ile adigelerin atalarıyla karışmışlardır. Çeçenlerin ulusal simgesinin bozkurt olması ve adigelerdeki türkçe isimler kıpçakların izleridir. Kuzey Kafkasya'da bugün bulunan karaçaylar, nogay tatarları ve balkarlar da rus bozkırından göçen kıpçaklardır.
Nüfusları fazlalaşınca güney kafkasya'ya büyük ölçüde göç etmiş, gürcülerle işbirliği yapmışlardır. Tarihi Gürcistan ordusunun ana temelidirler ve selçuklular ile çok savaşmışlardır.
200 yıl kadar süre içinde kıpçakların yarısı hristiyan olup gürcülerle karışmış, gürcüce konuşmaya başlayıp gürcüleşmişlerdir. Gürcü dilinde değişiklikler yapıp, gürcü fenotipini değiştirmiş, gürcü kültürü denen şeyi oluşturmuşlardır. Bugün sıradan bir gürcünün kanında kendi atalarından çok kıpçak kanı akar. Karışanların aksine Şaman kalan kıpçaklar da çıkar ilişkileri bozulunca gürcistan'dan artvin-rize-trabzon'a göçmüş, osmanlı etkisiyle müslüman olmuşlardır. Bugün doğu karadeniz türklerinin neredeyse tamamına yakını kıpçaktır ve güçlü kıpçak kültürü yaşanır. (bkz: kemençe) (bkz: tulum) (bkz: horon) kıpçak türklerinindir.
Ahıska türkleri de kıpçak soyludur.
Tarihteki memlük devleti kıpçak devletidir ve (bkz: baybars) kıpçak komutanıdır.
Velhasılıkelam gerçekten hem özlerini unutmuş hem de çoğu kavmin tarihinde kilit rol oynamış türklerdir kıpçak türkleri.
kıpçaklar veya kumanlar , eski türk halklarından biridir. dilleri kıpçakça olup üç kol halinde gelişim göstermiş ve daha sonra da kıpçak dillerine kaynaklık etmiştir.
en azından 8. yüzyıldan beri bilinen, kıbçak/kıpçak adı dışında, aynı türk topluluğu için, üçü yerli (türkçe) ve dördü de yabancı olmak üzere toplam yedi ad tespit edilmiştir: 1. diğer türk kavimlerinin kullandığı, islamî tarih ve coğrafya edebiyatında görülen ve daha sonraları moğol ve çin kaynaklarında da rastlanan kıpçak; 2. genellikle bizans yazarları tarafından kullanılan ve nadiren rus, şark ve latin kaynaklarında da görülen kuman; 3. daha çok macarların benimsediği ve birkaç arapça coğrafya kitabında da bulunan kun adları, yerli sözler iken; 4. 11. yüzyıldan beri rus metinlerinde bulunan polovets; 5. bremenli adamın 11. yüzyıla ait latince eserinde zikrettiği palladi; 6. 13. yüzyıl orta almanca ve latince metinlerde görülen valwen; 7. urfalı matthaiosun 12. yüzyıldan kalmış ermenice kitabında zikrettiği xarteşkn adları da, komşuluk temaslarından sonra yapılmış birebir kelime tercümeleridir. hem türkçede hem de diğer dillerde kıpçak-kuman sözcükleri sarışın anlamına gelmektedir.
kıpçaklarda da diğer bazı türk boylarında olduğu gibi bir sarışınlık ve açık renk göz durumu söz konusudur. ayrıca görüşlerden bazıları etnonimin rusça versiyonu olan polovets adının slav dillerinde hep sarı değil, bazen mavi rengi(göz) de bildirdiğini belirtir.
Çekik gözlü denen bir kıpçağım ben sarışın olduğumu düşünüyorum ahıskalı olan soyumdan mütevellit gürcü deniyor tebrizden gelen soyuma da fars deniyor ayrıca ermenilerle de karıştığımız iddia ediliyor bazıları da sen rus olmuşsun diyor ben ise zencileri sempatik buluyorum.
Hayırlısı be gülüm.
tarih kaynaklarında sarı saçlı, mavi gözlü ve uzun boylu oldukları geçer. çok iyi at binip çok hızlı ok kullanırlarmış. tolkien'in elf ırkını yaratırken bu boydan esinlendiği de iddia edilmişti bir yerde. bu iddia tamamen bir yakıştırmadan ibaret de olabilir ama edebiyat profesörü bir adamın destanlarda kıpçaklara denk gelip onları hayal dünyasında yeni bir ırka dönüştürmüş olma ihtimali de göz ardı edilmemeli elbet.
not:ekşiden alıntı.
kırım tatarlarının ataları.
karaçaylıların da ataları.
bunların günümüzde konuştukları dil de aşağı yukarı aynıdır, ikisini de anlarım.
halbuki sadece birini "öğrendiğim" halde, o da yarım yamalak.
Altıordu zamanında tamamen müslumanlasmistir bunlarin birkismi anadolu ve ortadoguda torunlari bulunmaktadir.
Bir kismida macaristanda ve romanya yasamaktadir. Şimdi rusyada yasanlarin cogu musluman tatarlardir.
günümüzde bir adet öküz gibi kocaman dünyanın dokuzuncu en büyük ülkesine sahip olan türk boyudur. ancak kazakistanın yerel halkı moğollarla karıştığı için karakafadır. en temiz boyu kanımcadırki nogaylardır. nedeni ise abi bi orta cagdaki kıpçak tasfirlerine bakıyorum bi nogaylara bakıyorum adamlar ben burdayım diyor. neyse efendim işte böyle. haaa bi dakka bu arada kırgızların aslı kıpçak değildir. kırgızlar sibirya göçmeni bir boydur fakat şu an kıpçakça konuşurlar. nedeni asimilasyondut. ama kırgızlarda türktür tabiyki.
Benimde soyumun geldiği Türk boyu. Kırk Cigit Destanından gelmekte soyum. Bu destanda kırk cigitin yani kırk yiğitin intikam yemini anlatılır. hatta türküsü de vardır ve Kırgız Kıpçak'ı olarak geçer. Göç etmek zorunda kalınmış ve şuandaki Giresun/Görele'ye göç etmişler. Zaten yazılı kaynaklar araştırıldığında bir çok şey bulunabiliyor. Mesela kemençe ve horon kıpçaklara ait. ve kemençe deyince önde gelen yerlerden biri görele. görele kemençesi çok meşhur. hatta karadenize görele sayesinde yayılmış. yani kıpçaklar sayesinde. görele'ye baktığınız zamanda zaten pek normal soyadı yok. haccak, dandin ve benimde soyadım olan "cıkıt" gibi değişik soyadları var. ama kıpçaklarda kendi içinde çok ayrılıyor. kırgız kıpçakları, kazakistan kıpçakları, gürcistan kıpçakları, ermeni kıpçakları vs vs. diye ayrılıyor. ben kırgız kıpçağıyım. Kıpçakların tarihine dikkat ettiğiniz zaman Türk'lerin savaş zaferlerinde ön plandalar hep. Alparslan'ın malazgirt zaferinde, selçukluların ordusunda, müslümanlığı tanıdıktan sonra memlüklülerin ordusunda falan. yani savaşçı özellikleriyle ön plana çıkıyorlar. bunlar hep atalarımız yani şuanda onlarla çok uzak olsakda insanın yine de bir gururu okşanıyor. Hele ki benim gibi direkt olarak Kırk Cigit Destanından gelen bir soyunuz varsa daha da bir gururunuz okşanıyor. hatta direkt götünüz kalkıyor diyebilirim dostlar...