erkekleri ve kadınları çok güzel olan bir türk boyu. uzun boylu, renkli gözlü ve beyaz tenli olduğu biliniyor. tarihte kıpçakların çinliler ile aralarının bayağı kötü olduğu yazar. nedeniyse çinli prenseslerin ve kadınların kuman-kıpçak erkeklere kaçmasıymış. bunu belli bir noktadan gurur meselesi yapan çinliler kıpçakları kovalamış.
Kıpçak/kıbçak türklerinin sarışın olması slavlar vs. ile alakalı değil kendi genetik yapıları ile alakalıdır
Zaten Kıpçaklar, tarih sahnesine 9-11. yüzyıllar arasında, irtiş boylarında Kimeklerle iç içe çıkmışlardır. Bunlar daha 8-9. yüzyıl civarında Orta Asya’dan Urallara geçmiş ve burada üstünlük kurmuşlardır. Sonra onları Siriderya boylarında, Oğuzlarla yan yana ve türkistan'a dağılmış hâlde görüyoruz. Kıpçaklar, Moğol istilasından önce de Siriderya, idil ve Don arasında, Kafkas ve Kırım dağlarında, Hazar’ın kuzey düzlüğü ile bugünkü Kazakistan’ın orta ve kuzeybatı kısmında yaşayıp pek çok Türk boyu ile birlik olmuşlar ve iran, Suriye, Rusya, Doğu Avrupa ve Bizans ile askerî, ticarî ve iktisadî ilişkiler kurmuşlardır ve moğolistan'da yaşayan kıpçak taifeleri için de çinliler sarışın ve renkli gözlü ifadesini kullanmıştır
Türkler beyaz ırk diyen de yoktur türkler beyaz ve asyalı karışımı avrasyalı turani ırktır.
Kütükte çalışan akrabam sayesinde Kıpçak Türk boyundan geldiğimi öğrenmemle bu türk boyunu araştırıp; sarışın, mavi gözlü vb. Oldukları sonucunu çıkarmamla beni derin düşüncelere iten türk boyudur. Bu işte bir terslik var.
Kıpçak/kıbçak türkleri, Rus kaynaklarında Polevest, Bizans kaynaklarında Kuman,latince kaynaklarda palladi, Ermeni kaynaklarında xarteşk’n , orta Almanca-latince kaynaklarında
valwen,macar kaynaklarında kun, olarak adlandırılmaktadır. Çeşitli dillerdeki bu sözcükler saman beyazı, açık sarı, sarışın, sarı saçlı anlamlarını taşır. Sarışın olma, Kun + sarı + Kıpçak birleşiminden oluşan Kumanların bazı boylarının belirgin özelliğidir.