her yönüyle öğrenci için maliyetlidir.Üniversiteler özel, ev kiraları yüksek,harcamalar fazla olacaktır.Ayrıca 4 yıl için sosyal hayatı minimuma indirgemek göze alınmalıdır.
kıbrısta üniversite okumak için yıllık yaklaşık 30000 lirayı gözden çıkarmanız lazım.eğer ben gece hayatına düşkünüm derseniz gözden çıkarılması gereken miktar biraz daha artar.ayrıca kıbrısa geldiğiniz zaman asosyal yaşama merhaba dersiniz gece dışarı çıkıp biraz çevre yapayım derseniz yapacağınız çevre sadece o gecelik olur çünkü ertesi gün kimse kimseyi hatırlamayacak.*ama benim insanlarla ilişkim iyidir ben her türlü sosyalleşirim diyorsanız hazırlıkta yapacağınız çevre sizi mezun olana kadar idare edebilir.* bu sene okuyayım seneye yatay geçiş yaparım hayalleri ile değil seneye ben geçiş yaparım ideli ile gelin hayalle gelirseniz hayalin ötesine geçemezsiniz.*yani demem şu ki eğer ben duygusuz adamın veya kızın tekiyim Türkiyeyi ve Türkiyedekileri özlemem*bana koymaz sevgili mi amaaaan orda yenisini bulurum diyorsanız gelin derim.diğer okulları bilmem ama doğu akdeniz özellikle hukuk pek bir iyidir eğitim konusunda.zaten burada daü ydü dışında bir üniversiteye boşuna gelmeyin derim ziraa kampüsleri bu iki üniversiteye kıyasla biraz küçük.*
türkiye'deki bir çok üniversiteye göre kıbrıs'ta okuyan öğrenci şanslıdır. yaz okuluna kalıp hem 2-3 ders alıp onları verirken bi yandan tatil yapabilir, denize girebilir. alkol ucuz olduğu için her fırsatta alabilir. gece hayatı ucuz ve eğlencelidir tadını çıkarır.
elbette eksileride vardır. mesela yemekler pahalı ve türkiyeye göre kalitesizdir. hem arabayla kaza yapmamak hemde hastanelere düşmemeniz şiddetle tavsiye edilir çünkü sağ girip ölü çıkarsın kıbrıstaki hastanelerden.
şu sıralar kafamı kurcalayan durum. araştırdığım kadarıyla üniversitenin kampüsü dışında sosyal hayat pek yokmuş. kumar oynamayı sosyallik sayarsanız onu bilemem tabi. 2005 de yazılan yazılara da aldanmayın o günden bu güne çok gelişti üniversiteler. halen de durmadan gelişiyor. yeni fakülteler inşa ediliyor. ben okumaya gidiyorum diyorsanız gidin ama yok ben hovardalık yapıp gece hayatına akarım diyorsanız gitmeyin.
bunun için önceliğin belirlenmesi gerekir. öncelikten kastım keyfe mi geliyorsun adaya yoksa okumaya mı? ikisini de yapabileceğin bir ortamdır. bazı abartanlar da yok değildir. bir odtü,boğaziçi,sabancı vs. iyi üniversitelerle kıyas edilmemelidir. diğer bir açıdan küçümsenecek bir eğitim de verilmemektedir. sıradan üniversiteler değillerdir.
mühendislik fakültesinde olduğum için onun hakkında konuşayım biraz.
ingilizce eğitim almaktasın. ve ingilizcenin hinliklerini bilmen lazım ki püf noktaları da kavrayabilesin.
ayrıca laboratuvar elverişlik açısından gayet yeterlidir (bkz: vakıf üniversitesi olanakları). ve her türlü deneyi yapamaya imkan verir. (bkz: hocayı kullanmayı bilirsen)
tekrar okuma olanaklarına dönersek eğer 400-500 tl ile geçinenler de var 5000 tl yi yetiremeyenler de. sebebi ise baştan aşşağı eğlencedir. çünkü adada eğlencenin üst sınırı yoktur.
ve bir tavsiye; feribota mecbur kalmayın, uçak biletlerinizi erkenden alın ucuza kapayın (bkz: akademik takvim).
puanlar açıklandığında zaten otomatik olarak arıyor adamlar. nereden buluyorlar telefonları bilmiyorum ama kıbrıstaki bütün üniversiteler arıyor böyle böyle imkanlar sunuyoruz diye.
bahsetmiyorlar ki hiç, orada yaşamanın zorluğunu, ev bulmanın zorluğunu...