dünyanın elips olduğunu biliyoruz. bu sebepten dolayı kıble diye bir şey olamaz çünkü yönünü uzay boşluğuna dönüyorsun. yani kıbleye dönebilmek için dünyanın düz olması gerekir ama değildir. kutuplardaki adam nasıl kıbleye dönecek kabe aşşağıda kalıyor ?
kabenin tam arka tarafındaki bir yeri düşünelim -0- burdaki sıfır dünya olsun sağdaki çizgi kabe soldaki çizgi insan. soldaki adamın kabeye dönebilmesi için amuda kalkarak namaz kılması gerekir.
olmayan mantık hatasıdır. kıble, yön demektir. yönleri iki boyutlu gibi yani yere paralel olarak düşünebiliriz. mesela güney yönü derken elimizle güney kutbunun olduğu noktayı göstermeyiz. yere paralel olarak güney yönünü gösteririz. yada Almanya yönünde gidiyorum derken doğrusal (dümdüz) şekilde yerin içinden geçerek Almanya'ya gitmeyiz.
peki böyle bir hata olduğunu iddia eden kişinin amacı ne? islam'ın ilk zamanlarındaki insanların dünya'nın düz olduğunu düşündüklerini gösterip cahilliklerinden dolayı hata yapmış olduklarını düşündürmek. ama o zamanki insanlar Dünya'nın şeklini bilmeseler bile dağların olduğunu biliyorlardı. bu sebeple, kabe yapısından farklı yüksekliklerde kılınan namazlarda yüzün (ayakta durma sırasında) tam olarak kabe yapısına karşı şekilde olmayacağını, yine gökyüzüne karşı olacağını bilebildiklerini düşünüyorum. ayrıca kabe yapısının boyutunun fazla bir önemi olmadığını düşünüyorum. islam'ın ilk yıllarında daha alçak olduğu söylenmektedir. önemli olan kabe "yönü"dür (kıble) diye düşünüyorum.
edit: ayrıca "Dünya yuvarlak olduğu için kıble yönünün tam tersine dönerseniz yine kıbleye dönmüş olursunuz." diyebilen yazarları göstermiştir. bunlar herhalde güney yönünü, eninde sonunda güney kutbunu gösterecek diye kuzey kutbu üzerinden gösterip evine gitmek için evinin tam tersi yönünde hareket ediyorlar sanırım.