Türkçe kelimelerdeki ünlülerin düzlük-yuvarlaklık bakımından gösterdiği uyumdur.
Düzlük uyumu:Kelimenin ilk hecesindeki düz ünlüyü (a, ı / e, i) sonraki hecede düz ünlü takip eder: açık, sıcak; sevgi, ince.
a-a, ı e-e,i ı-ı,a i-i,e
Yuvarlaklık uyumu:Kelimenin ilk hecesindeki yuvarlak ünlüleri (o, u, ö, ü), sonraki hecede dar yuvarlak (u / ü) veya düz geniş ünlülü heceler (a / e) takip eder: oduncular, unutulmayanlar,gözlerin,gülümse.
-evet sayın seyirciler top küçük onur'da şahane bir orta küçük onur'dan top süzülüyor küçük ibo'ya geliyor küçük ibo topa kafayı vuruyor ve gollll golllll.uyum diye buna denir sayın seyirciler şahane bi gol yok böyle bir uyum.
köyümde itina ile uyulan uyumdur.
doktor a doktur; horoz a huraz; motor a motur; tavuk a tavık; havlu ya havlı; yumurta ya yımırta vs. diyerekten güzel türkçemizi daha bi güzelleştirmektedirler.
küçük ünlü uyumuna bakarak bir sözcüğün türkçe olup olmadığını anlayamayız. zira küçük ünlü uyumu aslında kural olmamalıdır. kural olarak kabul edilmiştir ve bu kuralı bozan türkçe kelimeler vardır. ilk kim nasıl neresinden uydurdu pek kimse bilmez. ben de bilmem. bilen öğretsin. gençliğimizi yedi amk kuralı.