Aynn gergedanın doğum öncesi çıkardığı seslerden çıkararak sevilmeyi bekler ancak itici olduğunun farkında bile değildir ha bide sevimli çocuğun yanında mal olan vardır ozaman mal olan beni çok güldürüyor.:D
bilişsel gelişim sürecinin 2. aşamasında yani işlem öncesi dönemde olan coçuğun gayet normal olan davranışıdır. her işlem öncesi dönemde olan çocuklar benzer davranışları sergilerler.
açıklayacak olursak: bilişsel gelişim dört aşamada gerçekleşir.
1-duyusal motor dönemi: 0-2 yaşa kadar olan dönemdir. çevresindeki uyarıcılara reflekslerle tepki verir. dış dünya ile ilşki kurar.nesnenin sürekliliğini kazanır. örnek verecek olursak: yeni doğmuş bir bebek saklanılan oyuncağın gerçekten kaybolduğunu sanmaktadır fakat zamanla bu düşünce kaybolur ve nesne sürekliliği kazanır.
2- işlem öncesi dönem: 2-7 yaş arasını kapsar. başlığımızla ilgili çoçuğun bulunduğu bilişsel gelişim sürecidir.bu dönemde çocuk benmerkezcidir. kendi görüşlerinin olabilecek tek görüş olduğunu düşünürler. hırkasının rengini herkesin bildiğini, süt içmeyi sevmiyorsa kimsenin süt içmeyi sevmediğini düşünür. dünya onun etrafında döner ve dikkat çekmeye yönelik davranışlarda bulunur.
3-somut işlemler dönemi: 7-12 yaş arasını kapsar. benmerkezcilik oldukça azalmıştır.muhakemeleri mantıklı bir hal alır. sıralama, sınıflama, karşılaştırma yapabilir.
4-soyut işlemler dönemi: 12 yaş sonrası olan dönemdir.sorunu değişik biçimlerde ele alabilir artık birey. genelleme, tümdengelim, tümevarım gibi zihinsel işlemler yapılır. fikir yürütür ve tartışmaya katılmaktan hoşlanır.
fakat, malesef, ne yazık ki soyut işlemler döneminde olması gereken birçok kişi hala işlem öncesi gelişim dönemindedir. herkesin onlar gibi düşündüğünü, düşünmesi gerektiğine inanır.
uyanın artık dünya sizin etrafınızda dönmüyor.
kalıtsal bir şey mi bu ya. hepsi istisnasız aynı. tişörtü açmalar yüksek sesli gülmeler bağırmalar. ben düşünüyorum acaba ben de mi öyleydim diye ama hatırlayamıyorum maalesef. *