hisse yatırımı için ayrılan paranın yarısının nakit pozisyonda tutulması.
aldığınız hisse siz alım yaptıktan sonra büyük bir ihtimalle düşecektir. bu düşüşleri alım fırsatı ve maliyet düşürmek için kullanmak şarttır.
aksi halde hissenin fiatı sizin maliyetinizi çok uzun zaman sonra gececektir.
güçleri birleştirmekte fayda vardır.bu nedenle likitide ihtiyacı varsa yatırım fonlarını,orta ve uzun vadede yatırım düşünüyorsa bireysel emeklilik fonlarını içeren stratejiler idealdir.
holding sahiplerinin ve yöneticilerin satın aldıkları ekonomi dergilerinin daha fazla baskı yapmak için her sayılarında bahsettikleri konudur. bu yayınları takip eden küçük yatırımcılara Allah sabır versindir. hangisine inanacakları gerçekten zordur. 1 e al 2 ye sat her zaman geçerli bir taktiktir.
kasasından para çıkacak olan şirket risklidir. yani yatırımlara başlayan veya bir taşınmaz/şirket alan şirketin hisse senedi, düşme potansiyeli taşır. terside geçerlidir.
efendim para kazanmak için işe yarayabilecek stratejilerdir bunlar. borsa çerçevesinde değerlendirelim yatırım stratejilerini.
1- yatırımcı hisse senetlerini iyi tanımalıdır. sadece teknik analiz verilerine bakarak hisse senedi almak büyük hata olur. şirketin bilançosu, şirketin bulunduğu sektörün genel durumu vs. gibi faktörler iyi analiz edilmelidir.
2- genel konjontür takip edilmelidir. borsanın yükselip düşeceği zamanlar tahmin edilmeli ve ona göre portföy oluşturulmalıdır.
3- yatırım süresi iyi düşünülmelidir. kısa, orta ve uzun vadeli yatırımların hangisinin seçileceğine karar vermek gerekir. daha sonra adımlar bu seçime göre atılmalıdır.
4- eldeki tüm parayla hisse senedi alınmamalıdır. bu para herhangi bir acil durumda işe yarayabilir. bu yüzden belirli bir miktar acil durumlar için bir kenara ayrılıp, kalanı ile işlemler yapmak mantıklıdır.
5- borsa oyuncusu tüyolara aldanmamlıdır. amatör yatırımcılarda kulaktan kulağa gezen şehir efsaneleri yarra yering durumuna düşmenin başlıca sorumlusudur.
6- borsa oyuncusu genel eğilim dışında olmalıdır. akıntıya kürek çekmelidir. fiyatlar düştüğünde herkes elindeki malı satarken, almasını bilmeli ve mal kıymetlenip de herkes almaya başlayınca satmasını bilmelidir. kar böyle elde edilir.
7- soğukkanlı olmak önemlidir. gün içi işlemlerde anlık düşüşler yaşandığında panik havasına kapılıp satışa geçmek sadece zarar getirir. halbuki; seans başında düşen hisse senedi fiyatı seans sonunda oldukça yüksek primler yapabilmektedir.
8- teknik analizde sadece grafik incelenmemelidir. işlem hacmi ve işlem miktarı gibi veriler de kağıt hakkında bilgi verir. işlem miktarı fiyatla birlikte yükseliyorsa fiyat zirveye yaklaşıyor demektir. fiyat düşerken işlem miktarı da düşüyorsa dip noktalar test ediliyor demektir.
9- fiyatında dalgalanma olacağına dair bilgiler içeren ama yükseliş yönündeki hisse senetleri kademeli olarak portföye katılmalıdır.
10- risk iştahı önemlidir. iştah fazla ise; riskli ama getirisi yüksek kağıtlara rağbet edilmelidir. ancak; risk faktöründen dolayı da büyük zararlar edilebilir. risk almak istemeyen yatırımcı ise; bilinen ve temeli sağlam şirketlere yatırım yaparak orta veya uzun vadeli kar sağlamayı amaçlamalıdır.
11- temel analiz ve genel konjonktür(savaş, kıtlık vs. gibi) dikkatle takip edilmelidir. zira borsalar dış faktörlerden etkilenir. makro ve mikro ekonomideki genel gidişat da borsanın aşağı veya yukarı yönde olacağı hakkında ipucu verecektir. merkez bankalarının açıklamış olduğu veriler göz ardı edilmemelidir.
12- belki de en önemlisi; aşırı derecede aç gözlülük yapmamaktır. yatırımcı kendine bir sınır koymalıdır. örneğin; benim istediğim kar marjı yüzde 10 diyerek yatırım yapmalı ve bu seviyeleri yakaladığında satışı gerçekleştirmelidir. tam tersi zarar durumunda da elde hisse senedini uzun süre tutmak aşırı zarar demektir.