alışkanlıkların büyük bir kısmı küçük yaşlarda kazanılıyor, kazanılmasa bile, en azından temelleri çocukluk çağlarında atılıyor. kitap okuma da bir alışkanlık. bu yüzden çocuk yaşlarda kazanılması gerekmekte...
biz çocuklarımıza ne yapıyoruz? onları okumaktan soğutacak, kitabın kapağını açmamasına sebep olacak ya da seviyesine ağır gelecek kitapları zorla okutmaya çalışıyoruz. dolayısıyla pek çok insanın en son okuduğu kitap okul yıllarında 'zorla' okutulmaya çalışılan kitaplar olarak kalıyor.
adam gibi çocuk kütüphanemiz bile yok. çocuk kitaplarımızın sayısı sınırlı. kütüphane dediğimiz yerlerin rafları kitaptan ziyade kasvet dolu. hal böyle olunca, önce kitaplardan, sonra kütüphanelerden soğuyor çocuklar.
elin gavuru(!) yapmış. adamın öyle bir kütüphanesi var ki, kocaman bina sadece çocuk kitaplarıyla dolu. yeni çıkan harry potter kitabının posteri karşılıyor kütüphaneye giren çocukları. kütüphane ferah, aydınlık. tavana bakıyorsun rengarenk tematik figürler. yeni çıkan kitaplara göre yenileniyor teması. çocukların kitap seçmeleri için düşünülmüş oyunlar var...
bizde ise apartmanın giriş katından ibaret halk kütüphaneleri...
hani belirli gün ve haftalar vardır, senede sadece 1 kere hatırlanıp kutlanan ve buna sitem edilen ama yine eski tas eski hamam unutulmaya yüz tutan. işte kütüphane haftası onlardan bile değildir. senede 1 kere bile hatırlanmaz, sadece 1-2 cılız ses çıkar kutlama niyetine.
bu sene 47. sini kutlayacağımız hafta.. hafta etkinliklerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. ayrıca 27 mart pazar günü taksim - istiklal caddesinde geniş katılımlı-bandolu ve etkinlikli bir yürüyüş yapılacak.. yürüyüş herkesin katılımına açıktır.
45.sini geride bıraktığımız kütüphane haftasının istanbul ayağı itü süleyman demirel kültür merkezi'nde yapılan açılış töreni ile başlamış ve bir hafta boyuncu konferans, sergi, tartışma gibi etkinliklerle kutlanmıştır.