içine kitap koymak için yapılmış dolaba kütüphane değil kitaplık denir, ayrıca bir mekanın kütüphane olabilmesi için kullanıcı, personel, bütçe, koleksiyon, ve de binası olması gereklidir, bu özelliklerden herhangi birini taşımayan bir yer kütüphane değil kitaplıktır.
bilgi içeren materyallerin(kitap, süreli yayın, harita, afiş vb.) belirli sitematiklerle düzenlenip (dos, lc ) okuyucuların hizmetine sunulduğu, tozu bol mekanlar .
türkiyede 1228 halk, 50'ye yakın üniversite bilmem kaç tane de özel olmak üzere maksimum sayısı 10.000'i bulmayan toplumsal bilginin yığınak yeri haline geldiği yerlerdir.
türkiye de 7.000 insana bir tane düşen bilgi edinme ve araştırma merkezidir.
gelişmiş ülkelerde bu oran en fazla 650'dir..
internetin önemini kaybettirdiği , yeni yetişen çocukların sadece evde bir köşede duran kitaplıktan ibaret olduğunu zannettiği unutulmak üzere olan bir değer.
yakılıp yıkılmış olanları ile beraber yanında koca bir insan medeniyeti ve belki de bir daha asla çözülemeyecek bilgiler de yok edilmiş, ruhun nefes bulduğu yerlerdir.
Farsçada ev manasına gelen hane ile Arapçada kitaplar manasına gelen kütüb kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen hane-i kütüb (kitaplar evi) isim tamlamasındaki tamlama i'sinin düşmesi ve kelimelerin yer değiştirerek birleşmesinden meydana gelmiş, Kütüphane şeklinde söylenen birleşik bir isimdir.* http://www.sanalkutuphane.net http://www.kutuphanem.net
çoğu ilimizde gereken önemin ve değerin verilmediğine şahit olduğum, her şeyin başlangıcı olan yer.
şöylesine de şahit oldum. kütüphanede olması gerektiği düşünülen kitaplar isteniyor. ama yazık ki bir türlü ödenek olmadığından o kitaplar temin edilemiyor.
okunulan kitapların evde tutulması olayını da bir türlü anlamam. bu kurum yapılacak bağışlara aç resmen.
hatta bir ara bağış yapılan kitap sayısı oranında kütüphaneye isiminin verilmesi yada kütüphanede isminizin geçmesi gibi teşvik edici kampanyalar yapılmıştır. ama ilgi düşünülenden azdı.
insanın sevdiği kitaptan ayrılması gerecekten cok zor. Anlıyorum ve sık sık yasıyorum. ama o kitabın benım bağısımdan sonra yüzlerce kişi tarafından (özellikle liseli gençler tarafından) okunduğunu görmek, evımın bir köşesinde tozlandığını görmekden kat be kat daha zevkli.
bir konuda özelleşmiş sınıflar bütünü. bu kütüphane alınıp yeni tasarlanan uygulamada kullanılabilir.
böylece o özelliği sağlayan kütüphane sayesinde baştan o özelliği sağlayacak kodlamaya gerek kalmaz.
bu kütüphaneler açık kaynak olabildiği gibi paralı da olabilir.
muhteşem sessizliği sayesinde müthiş verimli şekilde ders çalışılabilen, okunan kitabın içindeki dünyaya ilk sayfadan itibaren kolaylıkla sızılabilen, dinginlik veren mekan. kitap barındırmasıyla da her evin bir köşesinde olmalı dedirtir ayrıca.