şehrin yüksek bir tepesi üzerine kuruludur. bizanslılar zamanından kalmıştır. 70 tane burcu vardır. yukarı kale, aşağı kale, iç kale olmak üzere 3 bölümden oluşur.
riyavet edilir ki; kütahyanın tavşanlı ilçesinin adı yıldırım beyazıtın bölgede geçirdiği bi günden sonra konmuştur. tavşanlı dağlarındaki tavşanlar yıldırımın dikkatini çeker ve buranın adı tavşanlı olsun der. tavşanlı olur. birkaç rivayet daha vardır ama şimdi konuyla alakalı olan bu.
sonra 21. yüzyılın ilk çeyreğinde kütahyalı bir genç kpss ye hazırlanmak suretiyle ders çalışmaya abanır. tarih konularında yıldırımın kütahya merkezli anadolu beylerbeyliği oluşturduğunu okur. aklında kalır bu cin kardeşinizin. hemen altında da anadolu hisarını yaptırdığını okur. onun yanında nereye yapıldığı yazmıyordur ama o da aklında kalır.
bir gün kültür kütlesi cin kardeşiniz arkadaşlarıyla yöre halkının hisar dediği kütahya kalesine gezmeye gider. senelerdir de gitmektedir aynı mekana.* o sıra tavşanlı adının konma hikayesi ve kpss kitaplarında okuduğu yıldırım zamanında beylerbeyliğinin oluşturduğu aklına gelir. hmm. yıldırım bu bölgelerde aktifmiş. sonra yıldırımın kpss kitabında nerede yapıldığı yazmayan anadolu hisarını yaptırdığı aklına gelir. gezindikleri yerin hisar adıyla maruf olduğunu belirttik önceden. kabala mistisizminden psikanalize kadar bir sürü başat olmayan konularda bilgi sahibi kardeşimiz buranın esas adının kütahya kalesi olduğunu bilmez. hisardır orası. parçalar kendiliğinden birleşir artık. burası anadolu hisarıdır...
arkadaşlarla gezilirken boş durulmaz tabi. burayı yıldırımın yaptığından falan bahsedilir. konu açılmışken de öğrendiği az buz tarih bilgilerini vakur bir edayla satmaya başlar kardeşimiz. gezilir, gezilir, gezilir... yorgunluk çöker ve aynı yerdeki çay bahçesine oturmaya gitmeye karar verirler. girişte bir tabela vardır: kütahya kalesi.* mekanın geçmişi falan okunur. yapıldığında daha osmanlı bile yok.
geçtiğimiz yaz gittiğim ve kütahya fotoğrafları çektiğim kale. tüm kütahya şehri görünüyor bu kaleden. yanlış hatırlamıyorsam döner gazino diyede bir yeri var.
Her sene restorasyonu gündeme gelip bir türlü yapılamayan kaledir. Oraya yürüyerek çıkacaksınız sultanbağı'nı dolaşmanıza gerek yok, Ulucami'nin ilerisinden kestirme bir yol var. Ancak oradan çıkarken de dikkatli olun. Akşam vakti denemeyin, gündüz ise yalnız o yoldan çıkmayın.
hisar olarak da bilinen kaledir. dibinde kütahya´nin en büyük mezarligi olan sultanbagi mezarligi bulunur.
eskiden okuldan kacanlarin hepsi burada olurdu. ögrencisini arayan hocalarin ilk baktiklari yerlerden birisidir. aksamlari pek tekin olmazdi. döner gazino´nun dibinde bulunur.
az önce asagidaki resmi azeri bir arkadasima gösterdim. iki üc defa yaklasip bakti. "herhalde duvardaki yazilari okumaya calisiyor" dedim.
gözlerini ovaladi tekrar bakti ve söyle söyledi. "Belə vəziyyətin içinə soxan. Bu nasil restorasyon lan?"
sanirim restorasyonda cimento kullanilmis.