çakma demirci kürt masalına laf ettirmeyen, ancak büyük türk kür şad'ın 40 yiğidiyle çin sarayını basıp, çinlileri titretmesine laf eden keko piçleri ortaya çıkaran destandır.
Çin kaynaklarınca bile doğrulanmış bunlar. Şimdi siktir git. net.
Kendisi aynı zamanda tarihçi olan Hüseyin Nihal Atsız konuyu kendi kaleme almıştır böylece Türk Edebiyatının en etkili tarihsel anlatılarından biri olan "Bozkurtların Ölümü" adlı eser doğmuştur. Kürşad bu sayede öyle popüler olmuştur ki Türkiye'de pek çok kişi çocuğuna Kürşad ismini vermiştir. 1939 yılında Hüseyin Nihal Atsız Kopuz dergisine verdiği yazısında "Kür Şad" 'dan bahsedip üniversite meydanında tek parçalı sade bir taşla kırk bir kılıçtan ibaret bir abidenin dikilmesini önerdi. Daha sonra 1946 yılında kaleme aldığı Bozkurtların Ölümü romanında "Kür Şad" karakterini kullandı. 1947 yılında ise Kür Şad dergisini yayımlamaya başladı ve derginin ilk sayısı için "En Büyük Türk Kahramanı Kür Şad" adlı yazıyı bizzat yazıp "Yarınki Türkeli"nde Kür Şad için ulu bir anıt düşündüğünü açıkladı
türklerin uydurduğu bir mit değil, çin kaynaklarında geçen yaşanmış bir olaydır. bu olayın gerçekliği bu güne kadar çin kaynaklarında yazılı olarak bulunmasından ötürü gelmiştir.
tarihin arka odası programında da var olduğu çin kaynakları gösterilerek ispat edilmiştir.
Fakat olayda abartı payı vardır. önce bu abartılı yerleri anlatalım objektiflik açısından:
- çin sarayını basan karekter gerçektir fakat kürşat ismini nihal atsız koymuştur.
- kürşat abisi ile iyi anlaşamamıştır bu yüzden çin imparatoru ve devlet büyükleri tarafından pek hürmet görmemiş kişidir. çin kaynakları (bütün bilgilerimizi bu kaynaklardan alıyoruz) isyan sebebi olarak çin devlet büyükleri tarafından değer görmemesini gerekçe göstermiştir.
- isyan öncesinde 9 sene boyunca çin topraklarında serbestçe gezmiştir. Yani 9 sene esaret altında yaşamayı kabul etmiştir.
- isyan sonucunda doğu göktürk devleti kurulmuştur fakat bu da çin imparatorluğunun izniyle olmuştur.
- çinliler türkleri seddin dışına atma sebebi olarak onları uslanmaz barbar olarak görmeleridir.
- isyan için sadece 40 kişi bulunmuştur. Bu rakam çin seddinin içerisinde yaşayan yüzbinlerce türk ve milyonlarca çinli ile kıyaslanınca çok düşük çıkar.
- isyan ile ilişkisi olanlar ve destek verenler acımasızca katledilmiştir. Bunlar içerisinde kürşatın küçük kızı da vardır. Kalanlar genelde isyana katılmaktan korkanlar ve çin işbirlikçileridir.
Bu isyanı destanlaştıran olaylara bakarsak:
- sadece 40 kişi olmalarına ve kötü hava koşullarına rağmen isyandan vazgeçilmemiştir. çin veliahtı saraydan çıkması gerekirken çıkmamış ama kürşat ve 40 çerisi tüm imkansızlıklara rağmen sarayı büyük bir cesaretle basmıştır.
- eğer saraya yardım yetişemese çin imparatoru sadece 40 kişilik birlik tarafından sarayında ölecekti. çin imparatorunun akrabası olan bir soylu küçük bir söylentiyi duyup büyük bir birlikle yardıma gelmiştir. Başka komutan olsa böyle küçük bir birliğin sarayı bastığı söylentisine güler geçerdi.
- her ne kadar çin kaynakları kürşat hakkında makam mevki bulamadığı için isyan çıkarttığını iddia etse kürşat isyanı anlaşamadığı abisinin oğlu olan yeğeni için çıkartmıştır. Makam mevki derdi olan böyle bir girişimde bulunmaz.
- çin kaynaklarında isyanın rahatlıkla bastırıldığı söylense de yüzbinlerce türk ü göçe zorlamaları durumun vehametini ortaya koyar.
- kukla olarak tekrar kurulan doğu göktürk devleti kısa süre içerisinde tam bağımsızlığını kazanmıştır. Bu yüzden isyan başarılı oldu denebilir.
Olayın özü iki taraftanda bakılarak yazılmıştır. şahsi düşüncem bu isyan bir destandır. çünkü benzeri yoktur. Ayrıca ileride bir oğlum olursa ismini kürşat koyma sebebim bu olay olacaktır.