kürt dili de diğer diller gibi bir topluluğun dilidir.bir topluluğun ise dillerini unutması kendi benliklerini kaybetmesidir.kürtler de en az lazlar, çerkezler,türkler gibi milli benliklerini unutmamak için kendi dillerini unutmamalıdır.
gerçekten hiç araştırmadan, hiç sorgulamadan, sırf bu sözlükte yazabilme hakkına sahip olduğu için yazarların hakkında atıp tuttukları bir dildir kürtçe. eminin böyle bir tartışma afrika'nın sadece bir kabilesinde konuşulan bir dil için bile yapılmıyordur. şairleri kötü de, müziği kötü de, ne bileyim herhangi bir olgusunu beğenme ama bu dili konuşan, bu dille yaşayan insanlara saygısızlık etme yazıktır. bu satırları okurken, her kürdün pkk'lı veya apo sempatizanı olmadığı gerçeğini unutma.
tabi kürtçenin bir dil olması için önce bir alfabesinin olması gerektiğide unutulmaması gereken,ayrı bir konu.gereksizliği bir dil dahi olamayışından kaynaklansa gerek
her insanın hür ve özgür olduğunu kabül etmeyen tutumun en açığa dökülmüş halidir.
kürtçe bir dildir. lazcada bir dildir. yozlaşamaya ve kaybolmaya mahkümdurlar ama bir dil bir lisan oldukları gerçeğini değiştiremez.
insanların nasıl konuşacaklarına nasıl giyineceklerine yönelim karar ve hüküm verme yetkisi devlettedir. sosyal devlet anlayışı ise bu konuda devletin bölünmez bütünlüğü ve çıkarlarını tehdit etmediği sürece bu yetkiyi kullanmamasını söyler.
kürtlerin bu ülkenin bölünmez bütünlüğünü tehdit ettiği gerçeği (tehdit ediyor diyorum sadece yanlış anlaşılmasın) yadsınamaz bir gerçektir. bu gerçek ile mücadele etmek için ise dillerini kültürlerini görmezden gelmek çözüm değil sorundur. çözüm üretmez sorun üretir.
yanınızda bir kızın veya bir erkeğin telefonda kürtçe konuşması ile türkçe konuşması arasında fonotik farklar dışında başka farklar görmeniz sizlerin ve diğer görenlerin ırkçı birer insan olduğunu ortaya koymakdan başka bir işe yaramaz. ha keza ümüğümüzü sıkan daha ülkeyi fiziksel ve harita üzerinde bölünmeden etnik, sosyal, ekonomik ve daha diğer pek çok alanda bölen, bölünmesini sağlayan, bölünmesi için fon ayıran pek çok avrupa ülkesinin resmi dillerine karşı büyük bir sempati besleyen bizler niye söz konusu kendi ülkemizde yaşayan etnik grupların kendi aralarındaki diller mevzu bahis olunca ırkçı eylemler söylemler sergiliyoruz. saygılar canlarım.
gereksiz olan önermenin ta kendisidir. bu mantığa göre dünyada en çok konuşulan dillerden ingilizce, ispanyolca ve çinceden bir tanesini seçelim. onlardan birisini konuşalım. bu mudur? ayrıca önermeye götüyle destek verirken, iki gram akıllarını çalıştırma gayretiyle zayi olanlara da acıyorum. kürtçenin bir dil olmadığını iddia ederken, lan o zaman milyonlarca insan bilinmeyen bir dil mi konuşuyor? eğer ben türkiyede yaşamıyorum, beni var eden bilgisayarım, klavyem ve arada kullanmaya çalıştığım beynim diyorsanız ve yerin yedi kat altında yaşıyorsanız, bir dereceye kadar anlaşılabilirsiniz. o zaman siz amazonlarda keşfedilmemiş yerli kabileleriyle aynı kefeye koyup, fransız muamelesi yapabiliriz.
not: vara vara, gel gel demektir. genellikle öküzleri çağırmak için kullanılır.
Bu diller hiç zaman gereksiz değildir. Eğer bakarsanız Kürtçenin geçmişi de vardır. insnalar demekki kendi aralarında bu dil i kullanarak yaşıyorlar. Türkçe ye bakarsanız türkçe de bir çok ülke de kabul görmez hatta hiç tanımazlar bile. Ama sağlam bir dil geçmişi vardır Türkçenin. Bizlerin bilinmeyen dil olarak dillendirdiği bu dili 15-20 milyon vatandaş konuşmakta olup kimisinin sadece ana dili budur. Başlığı açan yazar '' herkesin doğrusu kendine' demeyi tercih etmiştir.
insanların birbirleriyle anlaşabildiği bütün diller gereklidir. kürdün dili dini gereksiz değildir yaşadığı toprakta ayrı bir vatan kurma isteği gereksizdir. ayrı bayrağın olsa ne olacak. türkiye sırtından geçincek ama kendi bayrağı dalgalancakmışmış. göte sürcek bir gram aklınız yok sizin.
geri kalan bin beş yüz tane dilin gerekliliğini her yönden ispatlamış, bir kürtçeden verim alamamış insan repliği. türkçe de gereksiz bence böyle bünyelere, ki sıçacaklarına sussunlar.
gerçekler kişilere göre değişir mantığını yürütebileceğimiz önermedir, beğensekte beğenmesek de kürtçe diye bir dil vardır ve konuşulmaktadır ancak türkiye cumuhriyetinin tek resmi dili türkçedir.
türkçe'nin gerekliliği nedir? sorusuyla muhattap kalacak yazar tespitidir. tüm yurtta eğitim ve öğretimi ingilizce yapalım. bir süre sonra türkçe konuşmak yasaklansın. böylece türkçe konuşmanın gerekliliğini de tartışmaya başlayalım.
not: bu bir taştır, temenni değildir.