--alıntı--
Kürtçe, Orta Doğu ve Yakın Asya'nın Arapça, Türkçe ve Farsçadan sonra en çok konuşulan dilidir. Geniş Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-irani kolunun kuzey-batı irani grubuna girer. Yapı olarak Ural Altay Dil Ailesine giren Türkçe ve bir Sami dil olan Arapça'dan çok farklıdır. Dünyada tahminen 15-25 milyon insan tarafından konuşulur. Kürtçenin önemli özelliklerinden biri, hemen her cümlede "gerçek özne"nin yer almasıdır.
--alıntı--
dil ailesi tartışmalarına girmiyorum, filologlara işini öğretmeye gerek yok kanımca. ancak hala daha bu savı savunan varsa kulağının deliğine işenmelidir.
kürtçe hakkında yapılan araştırmaların tamamı ikiye ayrılır. biri kürtçeyi sami dil grubuna, diğeri ise ural-altay dil grubuna sokmaya çalışmaktadır. bu noktada yapısı bakımından en mantıklısı ural-altay dil grubuna sokmak olsa da, yahudilerin, keldanilerin konuştukları dilbilgisi açısından ural-altaya benzememektedir ve hakkında hiç bir kaynak olmayan bu grup bu yüzden ciddiye alınmaz.
ancak ural-altay grubuna bağlı olduğunu düşünen dil bilimcilerin de bir çoğu onu dil olarak kabul etse de, tamamen 20.yy ve sonrasına ait kaynaklardan ilerledikleri için iddiaları asılsız kalmaktadır. bir tek 9.yy a ait bir kaynak olduğu, mekke de yapılan şiir yarışmalarına ait olduğu söylenmektedir, bu da tam olarak kürtçeyi dil yapmaz.
zira en büyük sebep, özgün olmayışındadır.
kimse kürtçe yoktur demiyor, kürtçe ural altay dil grubuna ait bir lehçedir diyor, dikkat.
not: öyle ortaya laf atıp tek tek cevaplama gibi huylarım olmadığı için, bu kadarla yetiniyorum.
faşist oradan konuşuyor, ama siz konuşmuyorsunuz. Oradan diğer faşist ona laf atıyor, biz daha eskiyiz diyor. Sen faşistsin diyor benim milletim senin milletinden üstün diyor. Oradan başka faşist çıkıyor diyor ki bu medeniyet benim, ötekisi hayır diyor. Baksan akrabalar, ikisi de konuşuyor ama ne Türk Türkçe konuşuyor, ne Kürt Kürtçe konuşuyor. Çünkü hiçbir dil faşistçe konuşulamıyor.
kürtçe dil olamaz, zira; arada, sığda kalmış bir boy'un, türkçe-farsça-arapca'dan bozma lehçesidir. bir dilin dil olabilmesi için, isim-sayı ve gökcisimleri özgün olmalıdır. kürtçenin sayıları farsça, isimleri türkçeden bozma gökcisimleri arapcadır.
kürtler medlerden geldiklerini söylerler örneğin, bu durumda dahi hiç bir yazılı kaynak medlerin dilinden bahsetmemektedir. şu an iranda olan o zamanın medeniyetlerine ait bir lahitte sırasıyla bölge dilleri yazılmış ama ne medce ne de ona benzer bir dil eklenmemiş,
hiç bir yazılı kaynağı, tarihsel geçmişi olmayan bir şeye sırf birileri istiyor diye dil denmez.
başlığın başa kalması üstüne gelen edit: efenim başlık başa kalmıştır, bu dahiyane başlık benim icadım değildir, ancak kürtçe de bir dil değildir. dolayısı ile, çok ta fifi.