dil veya değil, bu benim meselem değil dilbilimcilerinin meselesi.
ama bu dili konuşan insanlar olduğu ve bu insanların sırf bu yüzden eza çektiklerini unutmamak ve bunu dikkate alarak konuşmak lazım. inkarın bizi getirdiği nokta malum. aynı yanlışın üstünde yanlızca aptallar ısrar eder.
daha önce dediğim gibi, her şeyin anahtarı saygı. (bkz: 26582172)
Rusyanın Erzurum elçisi (konsolos) olarak görev yapmış olan Auguste Jaba, 1860 yılında Kürtçe (!) üzerine derlemelerini yayınlamıştır. Daha sonra da Sen Petersburg Bilimler Akademisinin isteği üzerine F. Justi tarafından bu kitap temel alınarak 8378 sözcükten oluşan bir Kürtçe (!) sözlük oluşturulmuştur. Bu sözlük 146 yıl öncesinin, bugünden çok daha saf Kürtçesini (!) göstermektedir. V. Minorsky gibi önde gelen bilimadamları bu sözlükteki sözcükleri köken açısından sınıflamışlar ve ortaya aşağıdaki çizelge çıkmıştır.
3080 sözcük ... Türkçe
1030 sözcük ... Farsça
1200 sözcük ... Zend lehçesi
370 sözcük ... Pehlevi lehçesi
2000 sözcük ... Arapça
220 sözcük ... Ermenice
108 sözcük ... Keldanî
60 sözcük ... Çerkesçe
20 sözcük ... Gürcüce
300 sözcük ... Kökeni belli olmayan sözcükler olduğu anlaşılmıştır.
(Prof. Dr. A. Haluk Çay, Her Yönüyle Kürt Dosyası, sf. 119)
Aktaran: Sadi SOMUNCUOĞLU, 28 Aralık 2010, Yeniçağ Gazetesi
Şimdi, baştan beri Kürtçe (!) yazdıktan sonra neden ayraç içinde ünlem koyduğumu açıklayayım. Çünkü Kürtçe adında bir dil yoktur. Yukarıdaki verilerden de görüleceği üzere, kendine has sözcükleri olmayan "yerel konuşma biçimi"dir. Bilimsel kaynaklar buna "yerel konuşma biçimi" adını verir. Bir dil olarak ele alınmaz. Dilbilgisi yapısı olarak Farsçaya benzemektedir. Ancak Hint-Avrupa dil ailesinden olan Farsçadan belirgin ayrımları da vardır. Dilbilgisi açısından hiçbir dil ailesine uymamaktadır. Minorsky Kürtçenin (!) söyleyiş farklılıkları, biçim farklılıkları, tümce yapısı farklılıkları, sözcük farklılıkları ve ses değişimi farklılıkları gibi nedenlerden ötürü Hint-Avrupa dillerinden olamayacağını söyler. Hiçbir dil ailesine ait olmayan bir dil olur mu? Eğer yazılı hale getirilmiş bir ölçünü (standardı) yoksa, seyrek olarak veya hiç yazıda kullanılmıyorsa, herhangi bir dil ailesine tam olarak alınamıyorsa buna bir dil demek olanaksızdır. Dil olarak böyle bir dil hiç var olmamıştır. Dil olma özelliklerini taşımamaktadır. Ne bugün, ne de bugünden önce böyle bir dil vardı.
EK BiLGi: Minorsky, günümüzde Kürtleri bir ulus yapma çalışmalarının temellerini atan kişilerdendir. Kendisi, Kürt tarihi, dili ve söylenceleri gibi birçok uydurmayı ilk ileri sürenlerdendir. Bunlara karşın, o bile Kürtçenin gerçek bir dil olmadığının farkındadır.
bugüne kadar birçok farklı dil işitti bu kulaklar. türkçe, rusça, ingilizce, fransızca, almanca, yunanca, moğolca, japonca... hepsinin kendine has bi tınısı var ve kulağa hoş geliyorlar. ama bu kürtçe nasıl bi dil lan. olum bi dil bu kadar kulak tırmalayabilir mi ? adamlar konuşmuyor akciğerlerini kusuyor sanki amk.
Kemalistlerin konuşulmasını yasakladığı, varlığından bahsedenleri zindana atıp işkence yaptığı dil. burada rahatça yazıyorsak ak parti ve recep tayyip Erdoğan sayesinde.