geçenlerde de fikir beyan ettiğim bir konudur.
hayır demek için 'no' kelimesi kullanılan bir dil benim için referans değildir dediğimde bir kürt milliyetçisi yazar ne alakası var hiç bir kürt hayır demek için 'no' demez dedi ben de şu link'i verdim kendisine.(bkz: http://www.hakkarim.net/c...bin/yenisozluk.cgi/goste#)
kürdolog sıfatını almış ama nedense hala kürtçeyi öğrenememiş insan tespiti. ama güzel taktik. bir dili -ki kürtçe bir lehçedir- öğrenmeye kafan basmasın, sonra "ayh şekerim dil çok eski ve gelişkin, öğren öğren bitmiyor" de. biz de yedik şekerim. sırf merakımdan öğreneceğim şu dili, sonra unutacağım o ayrı. gelişkinliği merak ediyorum, dil bilmesek neyse. tabi bütün bunlardan önce kürdologların ne iş yaptığını ve gelişkinliğin ne olduğunu biri bana anlatırsa bahtiyar olurum.
külliyen yalandır. çünkü kürtçenin gelişkin bir dil olması için çoğunluğu kendisine ait bir kelime hazinesinin, başka gramerin ve alfabesinin olması gerekir. kürtçe bunları sağlamadığı için ilkel bir dildir. bunun nedeni de günümüz kürtlerin asli unsurunun türk, arap, farsi ve ermenilerin arasındaki dağlık bölgede bulunmasıdır.
Şöyle bir örnek vereyim. Kültürlü bir arkadaşım böyle biriyle karşılaşır. Ve karşısındaki der kürtçe şöyle kürtçe böyle o da der söyle birşeyler. Ve karşıdaki kürtçe birşeyler söyler. Sonra bizimki yanıt verir. ilk söylediğin farsça ikinicisi şurdan üçüncüsü şurdan burdan.
Yani kürtçe diye bir dil olduğundan şüpheliyim.
Size saygım vardır ama bu demek değildir ki gelin tepemize çıkın.
Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Başka bir izaha gerek yok sanırım. En basit bir lisanın dahi kendi öz lisanı ile sayı grubu mevcuttur. Oysa kürtçe diye tabir edilen bu lisanın sayıları dahi; yek, dü, se, çar, penç şeklinde Farsçadan alınmadır.
Muş-Vartı ilçesi doğumlu ve Hormek Zaza aşiretine mensup M. Şerif fırat "Kırmancı-Türkçe dili aslında terihte var olan herhangi bir millete mahsus bir dil değildir. Bu dil aslında Türkçe'den ve sonrası birçok milletlerden toplanmış özel bir lisandır" demektedir.