zafer işaretini bile kendilerine mal * etmiş insanlardır. zannımca her dilden toplama yapılarak bir dil oluşturulmultur.
(bkz: toplama bilgisayar)
edit: yazık, trollerin zoruna gitti.
kürtçe dili hint- avrupa dil ailesine mensup, 26. 000. 000 insanın konuştuğu bir dildir. ekseriyetle türkiye, ırak, iran ve suriye' de konuşulur. yapı olarak türkçe ve arapça' dan farklı olsa da bazı dillerle gramer olarak benzeşir. ayrıca bu dilin kurmancki, sorani, kelhuri gibi lehçeleri vardır. bu lehçelerinse toplamda otuza yakın şivesi bulunmaktadır.
bu ansiklopedik bilgiden sonra özete geçersek; asgari bir zekaya sahip olan insan bile kürtçe nin bir dil olduğunu söyler. bunun için zeka küpü olmaya gerek yok.
birçok dilbilimci tarafından kuzey farsçasının bir diyalektiği sayılmaktadır.genelde rus dilbilimciler siyasi sebeplerden ötürü ayrı bir dil olarak değerlendirmelere tabi tutmaktadır.
ne kadar fazla filologumuzun olduğunu ortaya çıkaran başlıktır.
--spoiler--
kürtçe yöresel bir dil, yani lehçedir. bir halka ait olmadığı gibi bir devlete de ait değildir. yalnızca yöresel doğu insanına özgüdür.
--spoiler--
bu ne lan Allah aşkına? hangi dilbilim kitabında yazıyor bu?
--spoiler--
300km uzaklıktaki 2 şehrin insanları birbirinin dediğinden anlamıyorsa dil falan değildir. benim gözlemlerime göre temeli arapça farsça türkçe karışımıdır. bakın temeli diyorum geçmiş kelimelerden bahsetmiyorum.
--spoiler--
türkçe'nin, moğolca'nın; tunguzca, japonca ve korece'nin de altayca'dan türediği var sayılıyor. şimdi bu dilleri inkar mı edelim. farsça, ingilizce, almanca da aynı kökten geliyor. öyleyse ingilizce diye bir dil yoktur.
inkar etmekle hiçbir yere varamazsınız. kürt değilim. ama kürtçe diye bir dil var.
işin içerisine etnik tartışmalar, milliyetçi refleksler, baştan inanılmış ve hatta iman edilmiş fikirler nedeniyle cevabı çok zor bulunacak soru.
Bu sorunun cevabını ancak konuyla ilgili yapılmış araştırma, tez, makale gibi kaynakları tarafsız olarak değerlendirenler bulabilir.
Şu anda kürtçe'nin yaygın kullanıldığı bir yerde yaşıyorum ve kürtçe öğrenmek için az da olsa çaba gösteriyorum. Ortada insanların birbiriyle anlaştığı farklı bir konuşma sistemi var ancak menşei, muhtevası nedir bilemiyorum. Bilenler de konuşunca adı faşiste çıkıyor.
Bir dilin dil niteliğini tam anlamıyla taşıyabilmesi için kendi dilinde sayılarının olması gerekir.
Günümüzde kürtçe kabul edilen sayılar, başka dilin sayılarıdır, fars diline aittir, iranlıların sayılarıdır.
Bilimsel anlamda, kendi sayıları olmayan bir dil olamaz
300km uzaklıktaki 2 şehrin insanları birbirinin dediğinden anlamıyorsa dil falan değildir. benim gözlemlerime göre temeli arapça farsça türkçe karışımıdır. bakın temeli diyorum geçmiş kelimelerden bahsetmiyorum.
kimsenin kimseyi yok saydığı yok. sadece tanımlamaları ve tespitleri doğru yapmalıyız. size lokantada yavan ekmeği önünüze koyup bir bardak su verse çıkışta iskender döner ve kola diye adisyon çıkarsa bu ne ya demezmisiniz?
enerji-silah şirketlerinin maşası olmuş bölgedeki istikrarsızlıktan çıkar sağlayan yapılanmaların maşası olmuş cahil ve sürü psikolojisinde olan bir topluluk ve aynı zamanda bir arada yaşama ve sosyal sorumluluktan uzak bir topluluk olduğu gerçeğini dillendirmek hakaret değilki.
son zamanlarda ana dilimiz kürtçe diyerek eğitim istemeleri bile belli başına bir ironi. bölgede okul falan istemiyoruz deseler daha mantıklı olurdu. fransızca-almanca bile ingilizce karşısındaki hakimiyetini ve internationallığını kaybetmiş iken kalkıp bir lehçe ile eğitim istemek üstelik türkçe eğitim sisteminde yetersizlikten(türkçenin yetersiz kalması değil) yabancı dil ile eğitim yapılırken bu ne diye insan soramıyor bile.
herhangi bir elektronik alet aldığınızda yada akademik bir yazı veya uluslar arası yazışmalarda geçerli ve anlaşılabilir dil olarak ingilizce var iken bu ne cahillik böyle. dağda çobana sorsan ben ingilizceyi su gibi konuşmak isterim mi diyecek, kürtçeyimi?
allah hepimize akıl, bu hainlere ise insaf versin.
bu zamanda artık gereksiz bir sorudur.
artık türk milliyetçileri bile kürtçe'nin bir dil olduğunu kabul ediyor. bu sefer kürtçe şöyle böyle zayıftır vs.dir demeye başladılar.
sadi somuncuoğlu'dan. -alıntı-
...Ancak Kürtçe; Türkçe ve Farsça ya da Arapça'nın bir lehçesi olmayıp özgün bir dildir... -alıntı-
bir fars lehçesidir. tabi bunu böyle söylemek "bir halkı yok saymak" gibi sikimsonik mantıklarla süsleniyor. iki üç dil bilimcinin adını veriyorlar mesela, halbuki aksini söyleyen sürüsüyle dil bilimcinin olmasına rağmen. ne bileyim, artık pek üstüne düştüğüm bir konu değil. kürde kalsa zaten hemen hemen her şeyde bir kürt imzası var.
dil olarak kabul ettirme çabaları, millet olma yoluna gitmeye çalışmaları temeli. binlerce yıldan beri ne vatan ne şan sahibi olabilmiş bir halkın bugün böyle bir ortam bulduğu için bir çabaları var. yakında çoğu şeyde saçmalayacaklar, şu böyleydi bu kürtlerindi diyecekler. sonrası ne olacak? tarih kendini tekrarlayacak.
edit: yine isim verme mantığı çıktı. katıksız gerizekalı sürüsüyle insan var, ben bunu anladım.
eğer buna inanarak evet diyen birisi varsa ki bu cehalettendir bende onları ben yarattım dersem onların tanrısı olurum. banada inanması lazım(tövbe haşa).
bu nedenle Türkiye'de ikinci dil olarak "ingilizce", ", "çince" hatta tanzanya'nın konuştuğu "koisan dili" bile kabul edilsin demek, "kürtçe" olsun demekten en azından dil bilimi açısından çok daha mantıklıdır ve hatta kabul edilebilirdir.
arapça ve farsça kelime kullanmadan cümle kuramayan bir dil konuşan biz türklerin, beş tane kürtçe kelime bilmeden üzerine yorum yaptığı bir dildir kürtçe. ulen gerizekalılar sikindirik dergilerinizden getirdiğiniz yazıları burya koyup bir de bilimsel demiyor musunuz çok kızıyorum ya. ne bilimi amınakoyayım faşist bir dana zırvalamış işte. yok ulus olmadan dil olmazmış da, yok kürtçe nin içinde yabancı kelimeler varmış. bir bok bilmiyorsunuz. ulus denen kavram 250 senelik bir kavram, ondan önce dil yok muydu? türkçe nin içinde yabancı kelime yok mu? bir bok bilmiyorsunuz. cahilsiniz ve faşistsiniz.