türkçeyi de yüksek sesle konustukları, iki üç genç bir araya geldikleri zaman özgüvenin verdiği rahatlıkla ota boka laf atmaları ve bundan haz etmeleri gibi hadiseler görülmüştür. bizzat ben bir kürt olarak otobüse bindiğim zaman- özellikle bir kaç arkadaşla beraber- insanlara, özellikle şoföre laf atmaya bayılıyorum.
çok fazla değil, bir kaç kez toplu taşıma aracına binen herkesin dikkatini çekebilecek bir durumdur. bindiğim her metrobüs^ün, otobüsün, dolmuşun en az ikisinden birinde karşılaştığım bir durum. oldukça rahatsız edicidir. tabi rahatsız edici olan tarafı, hangi dilde konuştuğu değil, hiçkimseyi umursamadan bağara bağara telefonla konuşmasıdır. yahu insan evinde bile, konu komşu rahatsız olur diye o kadar bağarmaz.
faşist falan değilim ancak dikkat çekici durumdur. metroda kulağınızda müzik olduğu halde bile seslerini duyabilirsiniz. zaman zaman da en yüksek seste müzik açıp yüzünüze bakar, sırıtırlar. anlaması oldukça güçtür.
kürtçeyle benzer yapıda olan fransızcada da bu durum vardır çünkü bu diller gırtlaktan çıkmaya müsait kelimelerden kurulmuştur ama gerek türkçe gerek kürtçe gerek x bir dilde ses seviyesi fazla yükseltilmemelidir.
fonetik uzmanı değilim fakat insan duygularından birazcık anlarım.
illa yüksek sesle konuşulacak diye bir kaide yok. gayet güzel kendi aralarında kimseyi rahatsız etmeden insanlar isterse patagonca bile konuşabilirler buna kimse karışamaz.
ama kürt kardeşlerde özellikle 16-28 yaş aralığı olanlarda "biz asarız biz keseriz burası hep bizim" havası var. birilerine ve bir şeylere meydan okur tonda konuşuyorlar. bunun dil ile alakası yok. tamamen bir "akıllı olun sikeriz" havası.
kürtlükten kaynaklanmaz. sizde bir gün farklı bir dil konuşulan ülkeye giderseniz, siz de yüksek sesle konuşursunuz. biz sizden değiliz ama burada bizde varız demek için.
kafamıza sıkar gibi konuşulan kürtçedir. rahatsız olmayan demokrat, ılımlı bir insan olmanız bir şeyi değiştirmez.
onun artık tolerans arzusu, masum istekleri yoktur. rahatsız olmasan da rahatsız edecektir.
kürtlerin toplu taşımada günlük yaşamda normal konuşurken yani daha doğrusu türkçeyi normal tonda konuşurken kürtçeye geçişinde sesinin iki ton yükselmesi hadisesi.
kürtçe bilmediğim için dilin doğasından mı kaynaklanıyor,
ya da yıllardır konuşamamanın verdiği baskıyı mı bağırarak atıyorlar üzerinden bilmiyorum.