kürtlerin millet olarak var olduğu günden bu yana sanata, dolayısıyla insani güzelliklere olan muazzam katkılarıdır.
ömer hayyam, yaşar kemal, cahit sıtkı tarancı, ahmed arif, ahmedi xani, yılmaz erdoğan gibi büyük edebiyatçıları yazın dünyasına çok büyük katkılar yapmıştır.
musa anter, said i nursi, hallacı mansur, nizamülmülk gibi büyük fikir adamları dünya nın çehresini değiştirmiştir.
mahsun kırmızıgül, yılmaz güney gibi büyük yönetmenler kendi tarzlarıyla sinemaya büyük bir soluk getiröiştir.
ahmet kaya, ibrahim tatlıses, cıvan haco, şivan perwer, farid farjad gibi büyük müzisyenler yetiştirmiştir.
bunların dışında; felsefeci, ressam, heykeltraş ve moda gibi alanlarda dünyanın sanat anlayışını değiştiren çok büyük sanatçılar ve sanat akımları geliştirmişlerdir.
türkiye'nin dünyada en iyi tanınan yönetmeni. slovak zizek'e soruyor cüneyt özdemir, o da le mur(duvar) diyor. john deep diye bir zaat varmış aynur doğan'la sohbet etmek için avrupalara konserine geliyor. ahmet kaya deseniz etkin olan yıllarda ondan daha iyisi yoktu ve bence hala yok. ahmed arif cemal sureya da hani az buz şairler değil. hani desem bahman gobadi eh işte o da kötü sayılmaz kanımca. tüm bunlara bir de var olan kültür emperyalizmini eklersen, (fars arap türk) kürtlerin aslında ne kadar zor durumda olmalarına rağmen hayli bir katkıları olmuştur.
edit: ha bu arada orhan pamuk'tan sonra dünyanın en çok tanıdığı ve romanı dünya ülkelerinin pek çok diline çevrilen yazarı yaşar kemal'i de yazmak gerekiyor.
bahis mevzuu edilen kişilerin ağırlıklı olarak fars kökenli olması, aslında "kürt" diye bir özel ırkın olmamasından, kürt lerin aslında pers imparatorluğundan olmasından, aslında kürt dediğimiz kişilerin fars kökenli, yani pers imparatorluğunun ufak bir aşireti olmasından kaynaklıdır.. persli, iranlı işte mna koym.. haa, bu da gayet övünülecek bir şeydir tabi.. fars kökenli çok büyük alimler vardır..*