zamanında türbanlılara hak ettiği notu veremeyebiliriz diyen rektörleri barındıran türk yüksek eğitim sisteminin başka ürünüdür. türkiye den arge anlamında bir bok çıkmamasının nedenlerinden biridir ayrıca.
kendisi de odtü'de olan ve kürtlükle uzaktan yakından alakası olmayan bir hoca tarafından ortaya konulmuş vak'adır. yıllardır bu ülkede insanlar sırf türk olmadığı için ayrımcılığa uğruyor kimileri bunu duyunca gördüklerine inanamıyor. faşistler sizden daha samimi, onlar en azından yapılan pisliğin farkında ve faraşla temizlenecekleri günlere kadar pislik saçmaya devam edecekler. ya gözünü kapatanlar? işte onlar kristalize olmuş mikroplar gibidir. uygun anda yeniden hastalık saçmaya devam edeceklerdir.
başta söz konusu olan yerin gazi ya da selçuk olmadığını hatırlatayım.
burası odtü!
yeni gelmiş öğrenciye meydan dayağı çekip; ''devlet tarafından bizi fişlemek üzere gelmiş, jitem ajanıdır'' diyen öğrencilere sahip.
nevruz'da çekilen halayları ve o gün yeşil-sarı-kırmızı'nın hakimiyetinden bahsetmeye bile gerek yok.
nedir bu mazlum edebiyatı? nedir bu ''beni hor gördüler, beni hiç kimse sevmiyor'' sözleri.
nerde yaşıyor bu millet? şahsen kürt komşumda var, arnavut komşumda, türk komşumda.
daha geçen gün komşunun çocuğu inşaatta oynarken aşşağı düştü, diğer kürt komşu arabayla hastaneye yetiştirdi.
birkaç gün önce gidip kürt komşunun oğlunun bilgisayarına format atıp geldim.
iki gün sonrada bulgar göçmenlerinin düğünü var. hep birlikte gidip kızları kesicez, kuru pasta yiyicez, kornalara basa basa eve gelicez.
insanları kürt diye kollamayan hocadır.
her türk alabiliyo mu, hayır. neden her kürt alabilsin ki. ayrıca mecbur muyum lan her kürde referans olmaya.
tehlikeli bir yola girdik iyice gördünüz mü.. artık kürtler her başarısızlığında biz kürt olduğumuz içi diye başlayacak cümleye...vay açılımınızın da , açanın da *
Başka türlü bir ev sahibi
Açılımın gerçekten hükümran özne'nin açılımını içermesi isteniyorsa böyle bir koşulsuzluğa meyledilmelidir. Bir başka deyişle, Kürt açılımı sürecinin basitçe Kürtlere gösterilecek liberal bir hoşgörü ile sınırlı ve buna tekabül eden yasal düzenlemelerden ibaret kalmasını istemiyorsak, ev sahibi ve konuk ilişkisini tartışmaya açmamızın zamanı gelmiş demektir. Gerçek ve kalıcı barışın yolu ev sahipliğinin mahiyetinin değişimi ile, buyur eden ile buyur edilen arasındaki ayrımın kalmadığı başka türlü bir ev sahipliğine meyletmeyi ima eder. Ancak bu koşulsuz konukseverlik, yine Derrida'dan hareketle söyleyecek olursak imkansızdır. imkansız olması ile Derrida'nın kast ettiği şey onun somut ve tematize edilebilen bir siyasete de indirgenemezliğidir. Ancak bu imkansızlığa meyledilmelidir. Bu imkansızlık bir edimsizliği veya siyasetsizliği imlemekten ziyade, etik olanın alanı ile siyasetin birbirinin içiçe geçmişliğine, birbiriyle düğümlenmişliğine ve zorunlu olarak birbiriyle hesaplaşma ve sorgulama halinde olmaları durumuna gönderme yapar. Kendini etiğin alanından azade etmiş bir Kürt açılımı bu siyaseti basit bir kurallar ve yasalar oluşturma dizgesine indirmeye mahkum olacaktır. Etiğin alanından kendini azade kılmayan bir açılım ise ırkçılığın sorun haline getirilmesi ile işe başlamayı gerekli kılar. Bu da, örneğin Türkiye'nin 'ilerici' üniversitesi addedilen ODTÜ gibi bir kurumda Kürt olduğu için bazı öğrencilerine referans mektubu vermeyi reddedebilen, bu reddi de 'onların kuyrukları yok mu?' biçiminde kendince esprilerle süsleyen zihniyetin değişmesiyle işe başlamayı gerekli kılar.
MEYDA YEĞENOĞLU: ODTÜ, Sosyoloji Bölümü
--spoiler--