prof.dr.feroz ahmed in iddasıdır. kürtlerin tarihin hiç bir noktasında millet olamadıklarını; aşiret veya aşiretlerden ileri gidemediklerini iddia etmiştir.
kürtler kökeni itibariyle türklere dayanmazlar, dil yapıları ve dillerinin geldiği dil ailelerinin tamamen farklı olması da bunun göstergesidir. kürtçe hint-avrupa dillerinden, türkçe ise ural-altay dillerinden gelir.
doğru tespittir. Kürt diye bir şey vardır lakin Kürt milleti diye bir şey yoktur. Milletleşmek, uluslaşmak başka bir durumdur ilkel feodal aşiret olarak kalmak veya da şehirlerde daha da garip kültürel dokular oluşturmak başka bir şeydir.
Aradaki farkı ilkel bir topluluğun ilkel bireylerine anlatmak zor olduğundan fazla kasılmamalıdır.
Irak'ta arapları kızdırmaya devam ederlerse "kürt milleti diye bir şey yok" olacaktır.Sonra acıma duygusuyla tekrar Türk Milletinin bağrına alınacaklardır. Turgut özal döneminde olduğu hatırlatılır. Ama bu sefer yermi,o da belli olmaz.
kürt milleti; antropolojik ve etnik sosyolojik anlamda incelendiğinde türklerden veya araplardan etnik anlamda hiç bir şekilde ayrılamayan topluluk. bu bağlamda millet olma özellikleri yoktur.
yazılı tarihleri, kendi dilleri mevcut değildir.
1969 yılında filistini kuran ingilizler, aynı yıllarda kürt enstitüsü açma gereği duymuşlar ve burada bir takım tarihsel efsaneler yaratmışlardır. ilk yazılı kürtçe metin bu tarihte ortaya çıkmış, kürtlerden herhangi bir metinde bahis ilk defa bu tarihte olmuştur. (1969)
kürtçe diye lanse edilen dilin 192 adet lehçesi mevcuttur. 1980 lerden bu yana gene ingiltere ve amerikanın desteğiyle bu lehçelerden kelimeler toparlanıp ortak bir dil geliştirilmeye çalışılmaktadır. bu kadar büyük farklılık esasen kürtçenin özgün değil, bulundukları coğrafyanın dillerinin lehçesi olmasındandır. bu gün toparlanan karma kürtçede 12bin kelime mevcuttur. bunların 2 bin kadarı öz türkçe, 4 bini türkçe, 4 bini ise arapça geri kalanı da fars kökenlidir. "kürtçe" olarak tanımlanabilecek 100 kadar kelime vardır, bunlarda "yea, oeah" gibi eylem köklü kelimelerdir. her kürtçe kelimenin arapça, türkçe veya farsça karşılığı vardır.
kültür olayı ise gene arap ve türk kültürlerinin karıştırılmasından elde edilmiştir.kendilerine ait halk oyunları, türküleri, yemekleri veya motifleri yoktur.
(trakya kökenli kürt böreği içi boş olduğu için, arap kökenli kürt köftesi içinde et olmadan köfte olur mu mantalitesiyle "alay" maksatlı verilen isimlerdir, kürt mutfağı diye bir mutfak yoktur.)
demirci kava (esası: ergenekon destanı) vs. gibi efsanelerinin/destanlarının türk, fars ve araplarda birebir karşılıkları vardır.
bir milletin, millet olabilmesi için; destanları, dili, mutfağı, folklörü, müziği, kültürü olması lazımdır. bunlardan sadece 2-3 tanesine sahip olması da bir kavmi/aşireti millet yapmaz.
"kürt milleti" diye bir şey bilimsel anlamda yoktur, terörizm ve bölücülük propagandası açısından ancak vardır, onu da yaratan amerikan ve ingiliz mantalitesidir.
okuduğunu anlamayan yazar kavramının en çarpıcı örneğidir. ulus, uluslaşma süreci gibi olgulardan ve tarihsel süreçlerden bihaber olan kişilerin uydurmasıdır.
feroz ahmed'in söylemek istediği kürtlerin modern anlamda ulus bilincine sahip olmadıklarıdır söz konusu dönem itibariyle. ayrıca söz konusu yazıda 1919'da türkler'de de ulus bilinci olmadığı vurgulanıyor ve haklıdır. her az gelişmiş ülke milliyetçiliğinde olduğu gibi kurulan türk devleti, olmayan türk ulusunu inşa etmiştir. zira ulus olgusu, insana içkin bir olgu değildir; bizatihi aşkın evrende inşa edilir tıpkı tanrı figürü gibi.
kaldı ki 1900'lerin başında kürtlerde milliyetçi uyanış başlamıştı. degiler, gazeteler, cemiyetler kurulmaktaydı. feroz ahmed, türk tarihi açısından önemli bir profesordur; fakat kanımca eksik kaldığı nokta ziyadesiyle pozitivist olmasıdır. böyle olunca eksik degerlendirmeler ortaya çıkabilmektedir. örneğin seyh sait isyanı, belki modern bir milliyetçi ayaklanma değildir ama tamamen islamcı ve feodal bir ayaklanma olarak değerlendirilemez. seyh sait'in islamcı olması hareketin ve isyanın tümünü islamcı yapmaz.hareketi ideolojik açıdan azadi cemiyeti örgütlemiştir. fakat bir hareketin kürt toplumunda tutunabilmesi için toplumda kabul görmüş bir kişiliğe ihtiyacı oldugu ortadadır. söz konusu ihtiyac seyh sait ile giderilmiştir.
kısmen doğrudur, kürtlerin tam bir kültürü yoktur. ama yine de kendilerine ait yemekleri, adetleri mutlaka vardır. bunun dışında ırk olarak kürtlerin kökeni de nasıl oluyorda tam bi karara bağlanamıyor orası da ilginç. dillerindeki farsça ağırlıklı kelimelere bakarsak farsların bir kolu olabilirler. zaten dış görünüş olarak da benziyorlar. ama kesin olan bir şey var ki onlar türk değiller.
kürtler milletse, biz ailecek 3 kişilik milletiz lan.
annem acaip yemekler yapabiliyor, mutfağımız da zengin. mutfağımız da klima da var. annemin tarafının tarihi bile var. selanikten gelmişler falan. çok büyük bir tarih lan dalga geçme.
destan kısmı şuan muallakta ama çok ihtiyaç duyarsak ergenekon destanına bir isim takıp kendi destanımızı da oluşturabileceğimizi düşünüyorum.
başbakan bizim aileyi de görsün, bize açılsın, tbmm'de bizim aileye 50 kişilik yer açılsın, o kadar çok 18 yaş üstü eleman yok ailede ama olsun, en az 3 çocuk yaparız, yetişiriz. hem bak 3 diyorum, diğer millet olma çabasındakiler gibi 10 demiyorum.
Olmaması olmasından daha hayırlı diye düşünüyorum. Her türlü hak fazlasıyla verildiği halde,
bütün pis işlerin altından millet yerine aşiret çıkmasını tercih ederim doğrusu.