Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı ardından, Kuzey Kürdistan’da sistematik olarak yürütülen inkar politikasından Kürdlerin gelenek ve görenekleri de nasibini almış görünüyor. 80 yıldır Kürdlerin ‘Qehweya Kizwan’ı Türklerin ‘menengiç kahvesi’ olarak tanınmaya başladı. https://galeri.uludagsozluk.com/r/818764/+
Adı ne olursa olsun değişmeyen tek bir şey varsa; o da Kürd kahvesi tadı.
Kürdlerin yabani fıstık ağacı menengiçten topladığı meyvelerinden yapılan ‘Qehweya Kizwan’ (menengiç kahvesi) Adıyaman, Batman ve Mardin bölgelerinde üretilerek yüz yıldan fazla bir süredir Avrupa piyasalarında da pazarlanıyor.
80 yıl önce Fransa’da paketlenerek diğer Avrupa ülkelerine ihraç edilen ‘Qehweya Kizwan’ paketlerinin üzerinde Kürd kahvesi yazıyordu.
Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ardından Kürd kahvesi Türk kahvesi adını aldı. Yüzlerce yıldır Kürdlerin yaptığı ‘Qehweya Kurd’, ‘menengiç kahvesi’ne dönüştü.
2013 yılında UNESCO Kürd kahvesini Türk kahvesi adıyla Uluslararası Doğal Miraslar Listesi’ne aldı.
1930 yılında Fransa’da 100 gramlık menengiç kahve paketlerinin üzerinde ‘Kürd kahvesi’ ibaresi ve bir Kürd savaşçısının resimleri yer alıyordu.
türkleri kötüleyip duracağınıza neden sahip çıkmadınız derler adama. ortada sahip çıkılacak birşey de yoktur. türk kahvesi osmanlı zamanın da bulundu. 1900 lerin başında değil.
Kaçak olduğu için olabilir. Kürtler bir şey icat etse vergi vermemek için başkasının bulmasını bekler sonra daha ucuzu var diye kaçak yollarla ülkeye sokar. Mantalite bu çünkü.
1930larda bütün kürtler notre dame dö Sion mezunu olduğundan ambalajı frenkçe olan kahveymiş. Hıammınağom. Ulan 1930 diyoruz. Şimdi benim keko kardeşim o yıllarda markete gidip lö mırra dö la veresiya mı diyordu aydınlat hele keke.
maalesef hemen hepsi yalan bilgilerden oluşan bir haber. zira menengiç kahvesi erkek fıstıktan yapılan ve kaynatma ile sıvı biçimde hazırlanan bir tür arap kahvesidir. bu sıvı şişelenir ve daha sonra su ile karıştırılarak kaynatılıp hazırlanır. bir nevi özüttür. kürt kahvesi diye iddia edilen menengiç kahvesinin yapım şekli arap mırra kahvesinden gelmektedir.
türk kahvesi olarak adlandırılan kahve pişirme yöntemi tamamen farklıdır. en baştan fıstık değil kahve çekirdeği kullanılır. dünyanın en incesi olacak biçimde öğütülür ve kaynatılarak tek seferde pişirilir.
unesco'nun dünya somut olmayan kültürel miraslar listesine aldığı türk kahvesidir. mırra, menegiç, vs değildir!