1806 dan bu yana denenmiş ayaklanmaladir. bu topraklara avantadan konma çabalarıdir. dayak yeme alışkanlğından başka kazançları olmamıştır. bu topraklar hepimize yeter diyoruz ama anlatamıyoruz. amerika'dan dost olmayacağinı bir anlasalar.
başarılı olsalar isyan diye adlandırılmayacakladı. devrim, başkaldırı gibi bir adları olurdu. bütün isyanların kaderinde bu vardır...başarısız olunca bastırılmış isyan olur. isyanı bastıran tarafa göre tüm isyanlar ve isyankarlar kötüdür. kendileri sözkonusu ülkeyi gül gibi yönetmekteydi. insanlar durup dururken isyan etmişlerdir mutlaka...bir de bazı çelişkiler vardır. örneğin bolu beyine isyan eden köroğlu kahraman ilan edilirken bolu beyi denen kişiliğin her gün kutsanan devlet olduğu unutulur. ayrıca, bolu beyi kürt olmadığı için isyan edebilirdi...
evet, sonuncu kürt isyanı pkk ile başlayan süreçte yaşanan isyandır. bu seferki isyan sadece silahlı değildir. halkta da taban bulan uzun soluklu bir isyandır. şiddeti ve pkk'yı onaylamasam da tarihin bu sefer farklı şeyler yazacağı açıktır. yani ilerde tarih, kürtlerin 1900'lü yılların sonlarında gerçekleştirdikleri isyanla tarih sahnesine çıktıklarını yazacaktır. unutulan, yok sayılan ve yok olması için binbir çaba sarfedilen bir halk sonunda kendini kabul ettirmiştir...
çoğu mevzi ufak tefek olaylar olan ve osmanlı tarihi ve cumhuriyet tarihinde yer alan bazı isyanlardır. bunlardan birkaçı kürt milliyetçiği temellidir. ama resmi tarih hepsini bu kategoriye sokmaya çalışır. sonuçta müdahale edilerek bastırılmış ve sorumluları, hatta daha fazlası şiddetli bir şekilde cezalandırılmış isyanlardır.
kürtler yavuz dönemi ağırlıklı olmak üzere osmanlı sınırlarına dahil olmuş ve feodal ve devletin çok müdahale etmediği yapılarına müdahale edilmedikçe osmanlı devleti'nin dümen suyunda gitmişlerdir. 2. mahmut merkezi devlet yapısını yerleştirmek isteyince, başka bölgelerde olduğu gibi kürt bölgelerinde de ayaklanmalar olmuştur. benzer mantık cumhuriyet dönemine kadar, hatta cumhuriyet döneminde de sürmüştür. osmanlı döneminin sonlarında kürt milliyetçiliği boy göstermiş ve bazı isyanlarda kısmen veya tamamen etkili olmuştur. ama isyanların çoğu milli bilinç içeren isyanlar değildir.
vatan toprakları açısından en manidar olanı ise 7 Eylül 1930, 3. Ağrı isyanıdır. türkiye cumhuriyeti kurulalı henüz 7 yaşındadır. ve üçüncü kez ağrı merkezli isyan bastırılmıştır.
herşey pkk ile başladı 25 yıl öncesine kadar gül gibi yaşıyorduk diyip kendilerini sütten çıkmış ak kaşık olarak görenlere kapak olması gereken isyanlardır.
osmanlı'nın modernleşme süreci ile başlayan, süreç içerinde politik nitelik değiştiren isyanlardır. türk devleti tarafından şiddet yöntemi kullanılarak bastırılmıştır.
agrı isyanının bastırılması sırasında zilan deresinden su yerine kan aktığını meclis zabıtları doğrulamaktadır.
dersim isyanıda şiddet yöntemi ile bastırılmıştır. sabiha gökçen ilk uçuş deneyimini (!) kürtlerin üzerinde yapmıştır.
bu liste uzar gider.
açıklama: hırsızın hiç mi sucu yok derseniz, illaki hiçbirşeyin tek nedeni yoktur ama iyice araştırılsa isyanların nedenleri çok net açığa cıkar.
aslında hepsini kürt isyanı olarak tanımlamak yanlıştır, birçoğu ve özellikle de şeyh sait isyani kürt milliyetçiliği temelli bir isyandan çok cumhuriyetle birlikte yapılacak toprak reformunun bölgedeki aşiret düzenini* yıkacağını bilen aşiretlerin desteklediği ve padişahı geri getirmek, dini yeniden baştacı etmek gibi söylemlerin dayanak olduğu isyanlardır. hatta bu nedenle mesela gene şeyh sait isyani kürt milliyetçiliği, bağımsızlığı gibi fikirlere sahip barzani aşireti ve etkisi altındaki aşiretler tarafından, sünni müslümanlığa hizmet ettiğinden de alevi kürtler tarafından pek destek görmemiştir.