belli amaçlara hizmet eden örgüt ve siyasal kişilikler tarafından kürtler tarafından öğrenilmeleri engellendiği iddia edilen, devlet tarafından kendilerine bu haklar verilmeye başlandığında ise kürt kökenliler tarafından bile itibar edilmemiş, şimdilerde medya dahil hemen hiçbir platformda esamesi okunmayan edebiyattır.
diyarbakır ve hatay nufusuna kayıtlı yüzlerce öğrencinin iran, ırak ve suriye'deki universiteleri tercih ederek zaten kendi tercihlerini yapmış durumdadırlar. o halde yaşasın kürtlere haklarını veren ahmedinejad, yaşasın besar esad, yasasın barzani! tez zamanda edebiyatlarını ve dillerini öğreniler de kürt dilini dünya lisanı haline getirirler umarım. *
sadece kürtlerin kullanabildiği dil ve edebiyattır. diğer ırkların bu dili öğrenmesi mümkün değildir. öyle iğrenç bi dildir. hiçbir zaman resmi olmayacaktır.
şüphesiz ki dünyada* canlı bir kürt dili var. ancak kürt dilinin tarihsel birikimi, 4 yıllık bir lisans programını doldurmak için yetersizdir.
ortada 2 gerçek var. birincisi kürt dili gerçeği, ikincisi kürt dilinin eser ve birikim maiyetinde pek de zengin olmadığı*...
edit 2009: yaa böyle işte. bu memlekette urdu dili ve edebiyatı varken milyonluk bir topluluğun dilini "eser yok" gerekçesiyle akademiden yoksun bırakmak akl-ı evvel'liğini yapmışım. hadi birikim açısından görece* zengin değil ama iki alfabeyle** çeşitli lehçelerde 4 ülkede konuşulan bir dil olarak yine de bir geçmişi yani kağıda dökülmüşlüğü yok mudur? 4 yıllık lisans programını doldurmaz demişim. oysa farsça, arapça ve türkçe dialektik bilmeden kürtçe öğrenilmez, işte bunu unutmuşum. pek de hoş dolar yani. olması gerektiği gibi oluyor. teşekkürler sağduyulu türk bürokrasisi.
daha öncesinde; belirli bir ülke sınırı, bayrak vs... gibi şartların olgunlaşması gerekir. yoksa öyle haybeden " üniversitede böyle bir bölüm açalım " olayı olmaz. edebiyat yazılı kaynaklarla başlar; bunun yanı sıra süreç halinde bir olguluktan * bahsedildiği üzere olsa gerek biraz ufku karanlık bir hadisedir.