kürtaj olarak da bilinen rahim içinin bir nevi temizlenmesi işlemidir.
istanmeyen bir gebeliğin sonlandırılması, düşük yapan kişilerde rahim içinde eğer gebeliğe ait parçalar kaldıysa bunları temizlenmesi, poliplerin çıkarılması gibi çeşitli amaçlarla yapılır.
asla bir aile planlaması yöntemi değildir.
-kanama
-enfeksiyon
-perforasyon (rahimin delinmesi)
-rahim içi yapışıklık oluşumu
gibi riskleri vardır.
istenmeyen gebeliklerin legal tahliyesi için gerekli bazı şartlar vardır;
-son adet tarihinden itibaren 10 haftayı geçmiş gebeliklerde yasal olarak yasaktır. (gebelik bu gebelik haftasının daha üstünde ise eşlerin rızası olsa bile resmi kurumlarda küretaj yapılamaz)
-yaşı 18'den küçük kadınlarda ise velisinin onayı gereklidir.
önemli uyarı: yasal olmayan gebelik sonlandırma işlemleri şuç olduğu gibi yukarıda belirtilen riskleri taşıyan, genel anestezi veya lokal anestezi gerektiren bir işlemdir. bu tıbbi işlem sonrasında oluşabilecek riskler vardır.
cahillik etmeyin prezervatif kullanın!
evli çiftlerde erkek istemedikçe kadın istese bile uygulanamayan yöntem. Kadının vücuduna olacak bir müdahaleye erkeğin karışması ne kadar saçma. 9 ay vücudunda barındıracak olan, doğum ağrısı çekecek olan kadındır. Erkeğin tek katkısı 23 kromozomdan ibarettir, böyle düşününce bu kararı yalnızca kadın alabilir. Erkeğin karışmak haddine değildir.
Diş eti içindeki ölü dokuların temizlenmesi olayı. Kulağa güzel gelip, basit bir operasyonmuş hissi verse de öyle değil. inanın! Hiç kolay değil. insanın canından can gidiyor. Diş etleri değişik aletlere kesilip, biçiliyor ve daha sonrasında dikişlerden dolayı birkaç gün acı çekiyorsunuz. Yemek yeme ve bir şeyler içmekten bahsetmiyorum bile.
iş bu aşamaya gelmeden dişleri düzgün fırçalama ve düzenli (senede 2 defa) kontrollere giderek önüne gecebilirsiniz.