En sevdiğim ve sürekli kullandığım takı. Son derece kadınsı. Bu nedenle erkeklere yakıştıramıyorum.
Gümüş, altın veya en azından çelik olmalıdır ki kulak deliğini tahriş etmesin. Benim gibi nikel alerjisi olanlar ucuz küpe takamazlar. Bu nedenle çoğunlukla gümüş küpe takıyorum.
Bir kadına en yakışan takılardan biri. Top küpe, taşlı/taşsız sallanan ve farklı boyut ve kalınlıklarda halka gibi sayısız türü vardır. Direkt vücut içinden geçen bir aksesuar olduğu için, Değersiz metal versiyonları sağlık açısından tavsiye edilmez.
kulağa takılır.
ellerin ve kulakların arkadaşıdır.
konuşurken ağzımızdan çıkan sözlerin
dikkatli şekilde dinlenilmesinden ve anlaşılmasından
korkulduğu zaman yardım almak için elimizin uzanıp onu kurcaladığı
yardımcılarımız,kurtarıcılarımız,parçalarımız; hiç unutmamamız gereken
hayat dersleridir.
bir türlü anlam veremediğim bir takıdır. yok arkadaş insan ne diye bi uzvunu deldirip oraya bir şeyler takar anlamam. her gün en az üç bebek getiriyorlar eczaneye kulaklarını deldirmek için. ama anneler bakamıyor bile küpe takılırken. neymiş kıyamıyorlarmış.. ee bebeği buraya getiren de sensin! dini bi emir mi bu bilen söylesin. ya da ne diye çırpınıyor bu insanlar kendilerini güzelleştirmek için. tanımlanamayan insan davranışlarına bu da eklenmeli derim..
aksesuar.
eski zamanlarda efendileri kölelerinin kulağına takarmış. bir nevi tasma görevi gören bu nesne zamanla -haliyle- önce varlıklı, sonrasında hemen her kadın tarafından aksesuar niteliğinde kullanılır hale gelmiş. bazı doğu toplumlarında kızların ilk reglinden sonra, yani kadınlığa eriştiklerinde kulakları delinir, doğurganlık özelliği kazandıkları belli edilir bu küpe denen şey ile. yine bazı doğu toplumlarında erkekler tarafından da bir amaç uğruna tek kulak, tek delik olmak kaydıyla inançları gereği kullanır.
bugün kız arkadaşımla tandem bisikletimizi pedallarken adamın biri kafasını arabanın camından çıkarıp bana 'erkek adam küpe takmaz, erkek ol biraz ' dedi. evet haklı. erkek adama küpe takmaz, arabayla giderken milleti inceler onlardaki kusurları görür ve bunu erkekce arabasından bağırarak söyler. çünkü gerçek bir erkek arabasından inip derdini anlatmaz, gerçek bir erkek arabasından başını uzatıp bağırır.
ve arkasına bakmadan uzaklaşır.
onlarca tarihçi tarafından, pekçok defa dile getiridiliği gibi; ilk osmanlı halifesi yavuz tarafından kullanıldığı sadece bir rivayettir. o resimde gösterilen kişi, safevi sultanı şah ismail'dir. kendisi bir haydari dervişidir. haydari dervişlerinin kültünde önemli bir yer tutan halka küpe, sabah doğan akşam batan güneşin sembolize edilmiş halidir. külte vurgu yapmak için, erkek oldukları halde, haydari dervişleri bu küpeleri uzunca yıllar edinmişlerdir.
zaten mevzu bahis resimde, yavuz olduğu söylenen kişinin başında kraliyet tacı vardır. oysa, hiçbir zaman osmanlıda, asalet ve payitahtı simgeleyen taç kullanılmamıştır. osmanlıda kudreti simgelemesi bakımından üst kıyafet olarak; sarık, kavuk, kaftan ve sonraki dönemde fes aksesuar olarak tercih edilmiştir. bu bile, resmedilenin şah ismail olduğu olasılığını güçlendirir.