bir dönem gaza gelip taktırdığım, bi kaç sene beraber yaşayıp iki sene önce de çıkarma kararı aldığım aksesuar. özellikle üniversitedeyken iyiden iyiye delirerek iki kulağıma da takmıştım, sonradan işimin ciddiyeti ve gereklilikten dolayı ve artık takmayı da istemememden dolayı çıkardım. evet bu da böyle bi anımdır.
erkekler takmasın be. takan erkekler alınmayın ama gelecekte etek de mi giyeceksiniz. bir erkeğin iki tane takısı vardır unutmayın: birincisi saat ya da bileklik, ikincisi ise yüzük.
edit: küpeli yazarlar mutlaka eksilesin, çünkü deldirmiştir bir kere.
takan kadın da olsa erkek de olsa daima yakışan bir nesnedir. bazen istisnalar olabilir tabi ki. fakat maganda, apaçi, emo tarzı gerizekalı insanların erkekler de görüp 'top' demesi, sonrasın da ise photoshop yaparak sağ kulaklarına ışıltılı bir şey koymasına yol açar.
onlarca tarihçi tarafından, pekçok defa dile getiridiliği gibi; ilk osmanlı halifesi yavuz tarafından kullanıldığı sadece bir rivayettir. o resimde gösterilen kişi, safevi sultanı şah ismail'dir. kendisi bir haydari dervişidir. haydari dervişlerinin kültünde önemli bir yer tutan halka küpe, sabah doğan akşam batan güneşin sembolize edilmiş halidir. külte vurgu yapmak için, erkek oldukları halde, haydari dervişleri bu küpeleri uzunca yıllar edinmişlerdir.
zaten mevzu bahis resimde, yavuz olduğu söylenen kişinin başında kraliyet tacı vardır. oysa, hiçbir zaman osmanlıda, asalet ve payitahtı simgeleyen taç kullanılmamıştır. osmanlıda kudreti simgelemesi bakımından üst kıyafet olarak; sarık, kavuk, kaftan ve sonraki dönemde fes aksesuar olarak tercih edilmiştir. bu bile, resmedilenin şah ismail olduğu olasılığını güçlendirir.