türkiyede yalnız kalmak,konuşacak bir konu bulamamak demektir.insanı ruh hastası yapar. kimse şimdi:"türkiyede yaşam şartları zor.insanlar kendilerini geliştirmeye vakit ayıramıyorlar" demesin. zenginler daha da kültürsüz bu ülkede. bilgilenmekten korkan bir halk var bu topraklarda.
"kültürsüz insan yoktur, eğitimsiz insan vardır." diyerek konuya açıklık getirmek isterim. aksi takdirde her birimizin sahip olduğu bazı toplumsal değerler vardır. dağdaki insan da bir kültürün içindedir, şehrin göbeğindeki de. bu ayrımı iyi yapmak gerekir. bazı tikiler kendilerine göre görgü kurallarından bi haber olan insanları hemencecik etiketleyiverirler: "kültürsüz, nolucak!" diye. asıl sensin ulan kültürsüz, cahilin önde gideni! öğren de gel.
türkiye'de becerilebilindiği taktirde kişiyi diğer insanlardan en rahat ayırt eden unsurdur. aslında seviye olarak değerlendirmezsek, türkiye'de kültürlü olmak, avrupa'da kültürlü olmaktan daha kolaydır, çünkü çan düşüktür. zira mısır piramitleri'nin türkiye'den nasıl kaçırıldığını anlatan tarih öğretmenlerinin barındığı bir ülkedir, benim yedi bin yedi yüz yetmiş yedi tane tarihe geçmiş insan yetiştirmiş memleketim.
dünyanın hatta uzayın her yerinde her zaman geçerli olan kaidelerin farkında olmaktır.
her yerde geçerli olan ahlakı tanımak ve ona yaklaşmaya çalışmaktır.
lokal şartlanmalardan etkilenmeden yaşayabilmektir.
türk insanı tarafından yanlış bilinen bir hadise olduğunu açıklamakla başlamak istiyorum.
şimdi kültürün tanımına bakıldığnda hatta şuuru yerinde olan her türk insanına bunu sorduğumuzda alacağımız cevapların büyük yüzdesini hangisi alır?
evet, o cevap. çok okuyan çok gezen ve çok araştıran insanlar kültürlü insanlardır. peki öyle mi? elbette hayır.
kültür, kişinin toplumdaki çoğu insandan kendini farklı kılan elementlerin kaynağıdır. nedir bu kaynak? ailenin yaşadığı veya daha önce yaşadığı yer, dini, etnik kökeni falan filandır. yani ankara - sincan'da yaşayan ve zalım olarak nitelendirdiğimiz insanlar, (ama gerçekten zalımlar) kültürünü bizden daha iyi yaşayan insanlardır aslında. ama kültürün mukayese değişkeni olarak kullanılması, bilime de insaniyete de aykırı bir olaydır.