Tarihsel,toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada,sonraki nesillere iletmede kullanılan,insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü,hars,ekin.
Kuşaktan kuşağa bilgi ve görgü aktarımı. Toplumun belleği. Kültür toplumun belleğidir ve toplum yaşantılarını ve yaşantılarından öğrendiği sonuçları kültür içinde kuşaktan kuşağa aktarır ki bellek olmadan bu bilgi birikimini aktarmak imkansızdır. Toplumların arasındaki fark da bilgi birikiminden doğar ve kültür bu birikimin ortamını oluşturur.
ahlakla doğru orantılı olan değerler birliğidir.Dildir,spordur,ekonomidir kısacası ülkelerin ve dünyanın ortak bir kültür mirası vardır.Bizler ise bu mirasa gerektiği kadar iyi göz kulak olamıyoruz.Aksine olsak dünya daha yaşanılabilir, savaşsız ve güzel bir gezegen haline gelir.Bu yüzden bir devlet asla ve asla kültürünü kaybetmemelidir.Asimile olmamalıdır.
insanoğlunun beyninin morfolojik gelişimi tamamlamasından sonra yerleşik yaşama geçtiğinde üretebildiği olgudur. yazılıp çizilenler gibi bir şey asla değildir. kültür üretmeye günümüzden 30.000 yıl önce başlarız. uygarlık üretmeye 10.000 yıl önce. kültür göreli değildir ölçülebilen değildir. efendim ingiliz kültürü türk kültüründen daha iyi diyemeyiz. biri daha üstün biri daha az üstün gibi bir şey söz konusu olmadığı gibi bu ancak teknolıji ve uygarlıkta ölçülebilir. ayrıca kültür evrensel değildir. sadece lokaldir. kendi kosullarından kendi dinamiklerinden olusur bu kosullara göre değerlendirilir. ileri geri gibi kıyaslanmaz ilerlemez gerilemez bozulmaz sadece değişir kültür. değişim sekli nesnel olur.
kültür hakkında atıp tutan herkesi kınamakla beraber kültür hakkındaki tanımlara bakarken tekrar gözden geçirmeniz sağlıklı olacaktır zira bu tür çarpık tanımlar sanat tarihi finalinden sıfır almanıza yol açacaktır.
Medeniyetin elinden tutan uygarlığa ise uzaktan el sallayan kavramdır. Kültür, medeniyet ve uygarlığa kıyasla daha özeldir ve ulusaldır. Bir topluma özgü nesilden nesle aktarılan gelenek, görenek, maddi ve manevi değerler bütünüdür. Her toplumun kültürü vardır ve farklıdır. Alt dallara ayrılabilir :yemek kültürü, okuma kültürü, konuşma kültürü.
Örneğin Peru 'da yemek yerken ellerinizi masanın altında tutmamalısınız, daima masanın üstünde kalmalı, ingiltere'de biri sizi yemeğe davet ettiyse ona hediye almalısınız aksi takdirde hediye almamak çok kaba karşılanır ya da Suudi Arabistan'da bıçak veya çatal kullanmak zorunda değilsiniz eğer isterseniz ellerinizle yiyebilirsiniz
işte bütün bunlar kültür dediğimiz kavramın sonucunda ortaya çıkmıştır. Eğer yozlaşmak istemiyorsak kültürün ne olduğunu iyice kavrayıp onu korumak için elimizden geleni yapmalıyız.