sinema literatüründe, gişe hasılat rekorları kıramamış fakat belli bir izleyici kitlesi tarafından hayranlık uyandırmış filmler için kullanılan kelime.
kült kelimesi latince de, toprağa bağlı olan, kökleşmiş, kökünden gelmektedir. günümüzde zaman zaman "dogma" zaman zaman, "herkesçe kabul görmüş,genel geçer doğrular" anlamında da kullanılmaktadır.
sözlük anlamı olarak, belli bir topluluk tarafından benimsenmiş din, ibadet biçimi anlamlarındadır. ancak günümüzde, 'belirli bir sanatsal akımı veya tarzı yansıtan en güzel örnek' anlamında da kullanılmaktadır.
ışıktan uzak diyarları anımsatan bir kelam. yüceliği tartışılır. ancak şüphesiz ki şehir ondadır. şehir orada, o anda, o saniye de yaşanıyordur. canlı bir şekilde içinde bulunduğunuz acımasız bir biçem. tartışmaya açılması gereken bir çok yönü olduğu açıktır.
duman ve eskimeye yüz tutmuş bir koltukta elinde şişesiyle oturan yarı çıplak bir adamın size ifade ettiğidir bazen.
r'leri l biçiminde söyleyen kekeme ve ırkçı türklerin, sinema dünyasına kazandırdıkları kült bir terim. manası; benim sevdiğimi pek az kimse sevsin ya da ona benim gözümle bakan gözler kör olsun gibi sözleri kapsar. tabii, biraz ince eleyip sık dokumak gerekebilir bu esnada.
zamanının en iyi filmlerini ifade etmek için kullanılan fakat günümüzde anlamını yitiren söz.
her şeyin önüne kült kelimesini koyarak marjinal olma çabasına giren dangozlar, bunun asıl sebebi.