Yalan. insanı dahada stres yapar. Üste çıkmak isteyince küfür edersin. Küfrü edersin ama üste çıkamazsın. Bu sefer daha ağırını etmek istersin. Onu da yaparsın ama gene bi başarı elde edemezsin. Bildiğin tek şey küfretmektir ve bu sana bi başarı getirmeyince yapıcak bişey bulamazsın. Sonrada strese girersin.
hatta bir belgeselde bunu araştıran psikoloji alanında bilimsel çalışmalar yapan 2 bilim adamının bir deneylerini izlemiştim. denekler sandalyeye oturtuluyor ve ellerini yanlarındaki içi buz dolu soğuk suyun içinde mümkün olduğu kadar, dayanabildikleri kadar bekletmeleri isteniyor. bunu yaparken de herhangi bir ses çıkarmamaları zorunlu tutuluyor. her deneğin, elini kadar sürede buzlu suyun içinde tutabildiği ölçülüyor.
daha sonra aynı deneklere, yine ellerini buzlu suya sokmaları ama bu sefer elleri acırsa küfür edebilecekleri söyleniyor.
sonucunda, küfür etmesi serbest olan denekler, buzlu suya karşı daha fazla süre dayanabiliyorlar. yani küfürsüz duran elini 1 dakika tutabiliyorsa, küfür etmesine izin verilen 1 dakika 20 sn kadar tutabiliyor.
bilim adamları, aynı şekilde farklı insan gruplarında da deneyi yaptılar ve her seferinde küfür edenlerin, acıya daha fazla mukavemet gösterdiklerini bilimsel olarak kanıtladılar.
tabi bunun psikolojik nedenleri farklı farklı yorumlanabilir, mesela belki küfür etmek için cümle kurmaya odaklanınca sinir hücreleri, sinyal iletiminin bir kısmını bu işe ayırıp, hissedilen acıyı daha az hissettiriyor olabilir. ne sonuca bağlanır bilemem ama mesela ben, şahsen küfre karşı biriyimdir, ama trafikte arabada yalnızken çok küfrediyorum. trafiğin stresini bir nebze azaltıyor, aynı buzlu suda elini bekletenler gibi, yoğun trafiğin bünyeye verdiği stresi azaltıyor kanaatindeyim.
ama küfretmeyelim, edenleri uyaralım.
ama bazen tam cuk oturuyor, ne bileyim, mesela ev arkadaşından bir bardak su istersin getirirken döker, bardağı düşürür kırar üstünü başını ıslatır, şimdi bu anda "senin yapacağın işi s.keyim!" demeden olur mu? dayanmak lazım, dememek lazım.
Küfrettiren, Küfür edecek kadar insanı öfkelendiren sebebi ortadan kaldırmak ya da araştırmak daha etkili bir çözüm olmaz mı? Çünkü herkesi rahatlatmiyor ya da herkes aynı durum karşında küfretmiyor nihayetinde.
Aynı takımı tutan taraftarların hepsi holigan olmadığı gibi, aynı kutsal kitabı okuyan her dindar da radikalleşip kendini patlatmıyor öyle değil mi?
Yani bir enfeksiyonu direne etmekle enfeksiyonu kurutmak aynı şey olmamalı.
Psikoloji veya sosyal bilimler böyle bir şey değil.