Köyde büyümüş köyde yaşamış insanlar, de ki cahil. Haklısındır.
Tek bilgi kaynakları TV, radyo yada yıllanmış gazeteler.
Yada sehirdekilerden kulaktan duyma bilgiler. Sen bunlarla ne yapabilirsin.
Bunlarla başa çıkmış cehaletini kırmış insan da zaten bilgi ye aç insandır. O kişi artık köyde durmaz ve artık köylü değildir.
kendini geliştirmiş bir insansa- ki köy ortamında hiç de kolay değildir- cahil olduğunu düşünmem ama ortalama bir köylünün eğitim seviyesi ne olursa olsun cahil olduğu ciddi bir gerçektir. köyden max. şehir merkezine kadar giden, sürekli aynı düşünen baskıcı insanları görüp iyi kötü bütün ilişkilerini onlarla kuran onların arasında büyüyen insan da onlar gibi olacaktır. birilerinin olmasını istediği gibi, cahil olacaktır.
Yediğimiz onlardan içtiğimiz onlardan!!!?
Yediğimiz içtiğimiz ürünlerin teknolojisi, Tek kullanımlık tohumları çoğunlukla israil ürünüdür.
Köylü sadece gerekli insan gücünü karşılar ve Yahudi lobisinin daha da guclenmesi için çabalar durur.
sorun değildir.
inanın köylüler bunu hiç dert etmiyor.
siz onlara 3-4 sene boyunca hakaretler ediyorsunuz. ama onlar sandık başında bir koyuyorlar götünüzün üstüne oturamıyorsunuz.
he ya cahiller.
Köylülerle tanışıp konuşmamış, köylülerin nasıl insanlar olduğunu bilmeyen cahil bir insan yapar bunu.
Köylülerin içinde Hakikaten zırcahiller var. Yadsınamaz bir gerçek bu. Ama öylesi de var ki kadın sanki dostoyevski. Senin benim kitaplardan okuyup anladıklarımızı hatun yaşamış, görmüş geçirmiş. Ağzından roman akıyor.
içlerindeki Zırcahil kesimin bu halde olması da bizim hatamız. Oralara da kaliteli eğitimin, kitapların ulaşmasını sağlamamız gerekir.
Bilerek herşeyden uzaklar, ben şu an olduğum yerden biliyorum kendi işleri hariç herşeyden kendilerini soyutlamışlar. Hani mesela ülkede ne olup bittiği umurlarında değil. Ben burda bunu gördüm.
Mesela yüksek lisansımın bitişi ve dünyanın en iyi 50 üniversitesinden birinde başlayacağım doktora arasında kalan şu 60 günlük sürede de köyde olacağım.
Üniversitede çiftanadal yaparken, bir yandan dergi çıkarma ile uğraşıyorduk. O dergi için dönemin cumhurbaşkanı ile röportaj yaptık. Bir saat boyunca oturup köşkte cumhurbaşkanı ile muhabbet edip, aynı gün köyüme dönüp, öbür gün tarlada çalıştım.
ilkokulu köy okulunda okudum, ama ömrünü kolejlerde geçiren sıpalardan kesinlikle daha iyi ingilizce konuşurum. Üstüne Almanca ve Arapça biliyorum.
ÖSS sınavında Türkiye 2.'si olduğumu öğrendiğimde de tarladan yeni dönmüş, evde dinleniyordum.
Bütün bunların sonunda ben siyaset bilimci olacağım. Ama köylü ve ilkokul 5'e kadar okumuş babamın siyasi analizleri benimkilerden daha isabetli.
Sonuç olarak ben köylüye cahil diyemem, ki ben de köylüyüm. Köylüye cahil gözü ile bakan danalara da tavsiyem, insanlara sınıfları ile yaklaşıp kendilerini aşağılatmasınlar.
Anton Çehov'un "Sevgili Doktor" eserinde, Zangoç can acısıyla bir tek diploması eksik olan Kuryatin'e "Doktor Taslağı" diye zerzenişte bulununca Kuryatin Zangoç'a "Cahil Köylü" diyerek yükselir..
Bence, Kuryatin kendini bir şey sanmasaydı -ki rahat bir karakter- cahil köylü diye çıkışamazdı." Hep kendini bir şey sanmaktan bunlar. ister diplomalı, ister diplomasız. "
Kimseyi küçümseme, zira ne ile karşılaşacağını bilemezsin. Hiç beklemediğin insandan gün gelir öyle bir hayat dersi alırsın ki, kendin onun karşısında küçülürsün. insanın kendinden başka herkesten iyi veya kötü öğrenebileceği muhakkak bir şey vardır. Bu dünyada sadece küçüçük bir zerreyiz. O yüzden kendimizi çok da büyütmenin anlamı hiç yok.
Hala "köylü milletin efendisidir" sözünü örnek gösteren bir kitle var. Bu bir argüman olamaz ki. Tarihi, söylenenleri, yapılanları kendi dönemi çerçevesinde değerlendirmek gerekir. Sen bugünki mantıkla düşünürsen o dönemi anlayamazsın, üstelik anladığını düşünsen de çok yanlış anlarsın. Köylü milletin efendisidir sözü dönemin şartları gereği Atatürk'ün halkta milli duyguları uyandırıcı sözlerinden biridir. Maksat daha çok ekonomik kalkınma. Zaten nüfusun da çoğunluğu köylüydü. Ayrıca Atatürk'ün en göz bebeği politikası halkçılıktı diyebiliriz. Cumhuriyetçilikten sonra. Tabi benim düşüncem. Özellikle ülkenin kalkınması için halkı ülkesi için çalışmaya davet etmeliydi zaten. Savaşlar sonrası bunu her millet yapmalı, yaptılar da. Almanlar falan yaptı mesela ww2'den sonra.
Edit: bunu da köylüye cahil demek amacı ile yazmadım kimse kimseyi cahil vs. diyerek küçümseyecek kadar büyük değildir. Fakat yanlış argümanlar ile geliyorsunuz.
Köylü cahil değildir. Köylü cahil bırakılmıştır. Yoksa hakkını arar. Allahuekber diyene oy vermez.
Evet köylü cahil değil, zır cahildir.
Köylü milletin efendisidir vecizesi ise dönemin motivasyon kaynağı, günümüzde ise popülizmin allahıdır. O efendi ki bir ı phone alabilmek için 3 ton buğday ya da dev gibi bir tosun satıyor.
köylü cahil olabilir. ama kurnazdır da. şark kurnazı. yoksa nasıl bilecek bir rekolte alınacak ürünü kimyasal gübreleyip beş kez rekoltelemeyi? nereden bilecek hangi hormon, hangi meyveyi, sebzeyi güçlendirecek? nasıl bilmem kaç tane iğne yaptıracak hayvanlarına daha iri görünsün, daha pahalıya satılsın diye kurnaz olmasa?
bir yandan kendi geleceğiyle oynar köylü. o hormonlu gıdaları üç kuruş daha kazanmak için üretir satar, sonra pick-upına biner gezer köyde. halbuki çoluk çocuğunun gıdasıyla, sağlığıyla, geleceğiyle oynar para için.