atatürk'ün katılmadığım bir sözü. her sözüne katılmamız gerektiğini düşünenler eksi verebilir hiç umrumda değil.
elbette atatürk'ün burada kastettiği; köylüler olmasa bizim bir hiç olduğumuz, yani biz burada pazara gidip istediğimiz gibi, rahatlıkla(!) alışveriş yapabiliyorsak bunu toprağı ekip biçen köylüye borçluyuzdur. ee kabul ettik diyelim peki bu durumda kim efendi oluyor? kimse kusra bakmasın bu durumda efendi diye tabir edilen köylü; ayak takımından, köleden başka hiçbir şey olmuyor. biz ise kıçımızı yayıp burada sözlükten entry giriyoruz. biz mi efendiyiz yoo biz de bir sikim değiliz. o halde efendi kim? ille de birileri efendi olmak zorunda mı? işte atatürk'e katılmadığım nokta bu. atam; efendilere, padişahlara kul köle olmayı kaldıran sensin bu efendi tabirini lügatından çıkar gitsin ne uğraşıyorsun. ayrıca devir değiştikçe, teknoloji ilerledikçe bu köylü bozuntularına hiçten ihtiyacımız kalmayacaktır. evet köylüleri pek sevmiyorum çünkü cahiller, cahil ama mutlular. bunu ısrarla 'ben köylüyüm' diyen arkadaşımın yüzüne karşı da söyledim fazla bozmaya çalışmadan 'bak sen okumuş bir yerlere gelmişsin ama herkes senin gibi mi, genele baktığımız zaman cahil olduklarını görüyoruz' dedim. göt gibi mırın kırın etmeye devam etti. velhasılıkelam köy köy diye tutturmaya gerek yok. hoş şehir hayatını da sevdiğim söylenemez ya. köy hayatını da şehir hayatını da hatta hayatı da sevmiyorum, işin özü bu diyebilirim. sizi de sevmiyorum.
3 kurus fazla kazanmak icin gecemizi gunduzumuze katip calisiyoruz sonra sik kırığı bi bakan cıkıp yurt dısından mal getiriyo fiyatları maliyetinin altına düsürüyo
Bizde elimizdeki mahsül cürümesin diye yok pahasına satıyoruz sonra koylu ac kaliyo
Boyle efendiligin ta aq.
Atatürk bu sözü söylediğinde ülkenin %90'ı köylerde yaşıyordu sevgili sözlükdaşlarım.Şu anki kafaya göre düşünmemenizi rica ederim. o zaman azınlık yani %10 şehirliydi ve bu söylemin temeli Recep tayyip erdoğan'ın devlet halkı için vardır söylemine parelel bir söylemdir. Köylü'den kasıt halk milletin efendisidir demektir ve çoğunluk yani halkı da köylü oluşturduğu için böyle bir söylemi vardır atamızın. Kendisi iyi bir politikacıdır .
Kendim uretiyorum. Azicik urettigim sey ile bir dunya gurur duyuyorum. Fazla olunca paylasiyorum komsularimla falan. Burjuva koyluluk degil bahsedilen gercek koyluluk. Paylasim, uretim. Sosyalist metabolizma.
Atatürkün köylüyü tarıma teşvik etmek kentlere olan göçü dengelemek için söylediği bir nevi köylüğü okkaladığı söz.
Sonra gaza gelmiş köylü tarım ülkesi olmuşuz falan filan..
Atatürk ün vakti zamanı için söylediği doğru bir söz. Ne bilsin şimdiki gibi köylülerin şehirlere akin edip şehir hayatına ayak uyduracagina kendi afedersiniz kro yaşamlarını burada sürdüreceğine. Lütfen kimse yanlış anlamasın kimseyi aşağılamak gibi bir niyetim yok ama hafta sonlari özellikle sahil kenarlarini ve parkların halini biliyorsaniz demek istedigimi anlayacaksınız. (Tabi bunlar çingeneler ve suriyeli,afganli araplar içinde gecerli de neyse oda başka bir konu).
Aynen eskiden köylü milletin gerçekten efendisiydi oturup kalkması konuşması saygısı ile kesinlikle milletin efendisiydi ta ki özellikle büyük şehirlerde toprakları para edene kadar.
Hala efendi kalabilenlerin küçükse gözlerinden büyükse ellerinden öperim.