tavuğun orjinal halidir, geç pişer.
doğal beslendiği ve hormon pompalanmadığı için o meşhur ağır yağ kokusunu içermeyen tavuktur. suyunun yağını almaya gerek olmaz, pilava da çok güzel olur.
geçen hafta bu işe girmek için birisine danışmanlık yaptım. iyi besili olması için 90 gün yetişmesi gerekir. günlük yediği yem+su+temizlik 25 kuruş. doksan günde yaklaşık 22 tl maliyeti tutuyor. yolma+paketleme ve kar oranını siz düşünün artık.
gezdiği rivayet edilen tavuk. ne zaman köy tavuğu dense aklıma otomatik şehir tavuğu geliyor. bu köy tavuğuna geziyor diyorlar ya, sanki şehirdekiler akşama kadar göt büyütüp haftada bir altın günü yapan ev hanımı.
Çok ucuza aldık. Tanesi 15 tl. Bu küçük şehirlerin ucuzlugunu seviyorum.
Şimdi onla yemek çorba oo.
Köy tavugunun tadı başka. Market tavuğu gibi tatsız değil.
yasadigi sartlara gore etinin renginin degiatigi tavuktur. misal koyde olmasina ragmen 7/24 sahibinin eline bakan yem yiyen tavuk nerde sabah horozun kalk borusuyla rizkinin pesine dusen, aksama kadar dag bayir dere demeden calisan cabalayan kimseye muhtac olmayan tavuk nerde. her koy tavugu %100 koy tavugu degildir. ayrica geneli okumamis cahil olur bu tavuklarin.
şehir hayatının ve kapitalist düzenin bir sonucu olarak artık maalesef kavuşamadığımızdır. bilimum marketlerde satılan plastik benzeri tavuklara bünyemiz o kadar alışık ki, herhalde bu köy tavuğundan bulup yesek herhalde beğenmeyiz artık.. aynı marketlerde organik tavuk adıyla satılan tavuklardan alıp "köye gidip köy tavuğu alamıyoruz, bari bundan alalım" tarzı düşünceler içerisinde, ama reyona gidip fiyatını görünce "ya abi bu seferlik de şu hesaplısından alalım" eğilimindeyiz genellikle..
yumurtasının sarısı daha koyu olan ve inanılmaz bir lezzete sahip hayvan. toprağın ve gübrelerin içinde eşinip eşinip; böcek, solucan, çiyan, yılan, akrep yiyenin eti daha makbuldur.
sağlıklı tavuktur..tadı da çok lezizdir..fabrikasyon tavuğa göre çok daha geç pişer..etinin rengi daha koyu, kemikleri ise daha sert ve sağlamdır..yani arada o kadar fark vardırki fabrikasyon tavuğa alışmış bir insan köy tavuğunu yediği zaman ''herhalde bu başka bir kuşun eti'' diye düşünebilir..
köy tavuğunun etinde hormon,antibiyotik vs bulunmaz..köy tavuğu, fabrikasyon tavuk gibi diyabetik değildir..köy tavuğunun etinde yoğun miktarda omega-3 ve vitamin d bulunur..her anlamda sağlıklı ve lezizdir..
bir ara mudurnu'nun ''kimlik kartlı köy tavuğu projesi'' vardı..gerçekten üretilen tavuğun eti şahaneydi..fiyatı daha pahalıydı ama gerçek bir tavuktu..daha sonradan nasıl olduysa arkasında duramadılar..''küresel kuş gribi komplosu'' da ortaya çıkıp köy tavukçuluğu bitince, meydan tamamen kapitalist sermayeye ve hormonlu tavuklara kaldı..
varoş tavuktur. entegre tesislerde yetişmişlere göre candır. güneşin yakıcılığını, suyun serinliğini bilen, karıncanın börtü böceğin tadına bakmış sözüm ona halk tavuğudur. elit değildir.
bir ara mudurnu tavukçuluk tarafından köy şartlarında yani açık hava doğal yem ile yetiştirilmiş bir hayli de başarılı olmuş tavuk türü. tür demek ne kadar doğru orası ayrı da.
nasıl anlatsam, nereden başlasam tavuğudur. acık arazide gıdak gıdak diye dolaşır. her türlü doğal yemi mideye indirir. ev halkından aklına gelen olursa arada yem veren olur. sonrası malum. mis gibi bir koku ile sofraya teşrif eder.
tavuk gene tavuktur ama tadı, suyunun ve etinin rengi bir başkadır. 3-4 kg. çekenlerine rastlanmıştır. sanki hindi mübarek.