sağlam nesildir. ezberden uzak gerek pragmatik gerek analitik düşünce yapısı gelişmiş. robot olmaktan tek tiplilikten uzak düşünen insani kapasitesi yüksek nesildir. Bundan ötürü olacaktır ki köy enstitüleri devlet tarafından bir süre sonra kapatılmıştır.
o dönemlerde eğitim-öğretim iyi insan yetiştirme çabası varmış,
şimdilerde at yarışı misali hızlı koşacaksın hem sınavları geçeceksin hem tecavüzden kaçacaksın..
açılma mantığı olarak desteklenecek olan bu okullar, daha sonraları komünizm propagandası yapar hale geldiler. zaten bu sistem o zamanların sovyet sistemi ile benzerdi. buradan mezun olan gençlik direk ilkokul öğretmeni oluyordu ve çocuklara nasıl bir eğitim verdikleri belliydi. kandırılmış ve beyinleri yıkanmış kesim olmalarını asla kabul etmeyecek bu nesil, son zamanlarını yaşamaktadır.
Hali vakti yerinde uzman(!) sosyologlarca detaylıca araştırılıp, topluma dayatmaya çalıştıkları sinsi ideolojiler açığa çıkarılmış olan nesildir. Orta okul matematik öğretmenim, köy enstitüleri sayesine üniversiteyi kazanmış son derece bilgili bir insandı, o güne dek matematiğe karşı en küçük ilgisi olmayan benim gibi onlarca öğrencisini zevkle maematik dinler hale getirmişti bu adamcağız, demek hepsi sovyet rejimini bilinç altımıza dayatmak içinmiş.
ateş eden nesil.bu nasıl nesildir ki günümüzdeki eğitim sisteminde bir derse girse bu nedir yahu çocukların kafasını bunlarla neden meşgul ediyosun onlara neden söz söyleme hakkını tanımıyosun onlara neden el becerisi hayat becerisi entelektüel bilgi ile sorgulama yeteneğini vermiyorsunuz diyebilecek nesil.tekrar kurulsa anadoludaki bu saçma salak düzeni yok ettirebilecek nesil yetiştirilmesi açısından dünya ile kapışırız.halt etsin oxford cambridge. (bkz: ismail hakkı tonguç)