kötü : toplumlar ve toplumlar arası muhabbetler ile ana çerçevesi çizilen, doğanın iki yasası yani hayatta kalma ve türün devamını sağlama ilkeleri ile desteklenmiş olumsuz edimlerdir.
toplumlar tarafından belirlenen kötü : töre, tarih ve gelenekler tarafından belirlenir ve küçük insanlara, doğduklarından itibaren öğretilir. kaka, eğk, pis gibi laflar kullanılır. toplumlar değiştikçe tanımları da değişir. örneğin; isevilerde eskiden kötülüğün mihrağı cadılık müessesesi artık yok. günümüzde islam aleminde ise kötülüğün baş temsilcisi şeytan ve onun icatları günlük hayatlarımızda vazgeçemediklerimiz olmuş. iyi olmuş, hani kötüydü?!
doğa tarafından belirlenen kötü : cinayet ve savaş her daim en büyük kötülük olarak kalacaktır, zira doğa kuralıdır, hiç bir kudret değiştiremez. kendi yaşamını sürdürme zorunluluğu ve kendi içinde bulunduğun türünün devamı her daim önceliklidir, asla değişmez. gün olur da insan ırkı 1000 sene sonra yaşar da bu yazıyı bulursa göreceklerdir ki tek adam öldürme (cinayet) ve toplu adam öldürme(savaş) halen en büyük iki kötüdür. şeytan meytan o işin lirik yanı.
kötü nedir biliyor musunuz? işte kötü tam olarak "Alice in Wonderland filminin bazı salonlarda 3D olmayıp, 2 salon haricinde de orjinal olarak türkiyede bulunmaması" yani kısaca bu filmi hem 3D hem orjinal izleyemiyoruz. çifte problem! Türkiye sinirlendi! bu ne sorumsuzluk?
+Soğuk gerçekte varmıdır?
-nasıl bir soru bu...tabii ki vardır, sen hiç soğukta bulundun mu?
+aslında efendim, soğuk diye birşey yoktur... fizik kanunlarına göre gerçekte soğuğu bize düşündüren şey ısının yokluğudur... gerçekte karanlık varmıdır?
-tabi ki vardır...
+yanılıyorsunuz efendim, karanlıkta gerçekte varolmayan bir kavramdır, karanlık aslında ışığın yokluğudur, ışık üzerinde çalışabileceğimiz bir konu, ama karanlık değil, kötülük yoktur tıpkı karanlık ve soğuk gibi. allah kötülüğü yaratmadı, kötülük sadece bir insanın kalbinde, allah sevgisi olmadan gerçekleştirdiği şeylerden ibarettir.
...
bencillik, kibir ve düşmanlık bileşenleriyle karakterize olan bir şeydir. kötü sınır tanımaz ama yapabileceği de fazla bir şey yoktur, bir yerden sonra yaşadığı ve tatmin edemediği düşmanlık ve intikam hırsı onu kendini yemeye yöneltir. tıpkı kuyruğundan kendini yemeye başlayan bir yılan gibi.
kötü karşısında iyinin durumu ise varlığın etrafına çekilen sınır gibidir. çünkü kötü yok etmeye çalışır halbuki var olan bir şey asla yok olmaz sadece enerjisinin türü değişir. (bkz: enerjinin korunumu kanunu) işte bu yüzden kötü güçsüzdür iyi güçlüdür ve kötüye belli bir müddet sabır vardır. çünkü kötü yok etmeyi ve yok edilmeyi ister iyi ise var olmayı ve var etmeyi sever.kötü mutsuzdur iyi mutludur. iyi asla yıkılmayacak bir duvardır kötü ise gidip ona kafasını parçalayıncaya kadar kafa atan bir kişidir.
franz kafka'nın bana bahşettiği ruh halinin tanımıdır. ardından bunu sabahattin ali, albert camus, nietzsche, dostoyevski, emrah serbes, ali lidar ve tezer özlü takip eder.