köprülü fazıl ahmet paşa

entry10 galeri0
    10.
  1. osmanlı devleti'nin avrupa'daki komşularıyla olan çatışmalarında tıkandığı bir noktada babasından devraldığı belli düzelmeyi kullanarak kapışılan devletlerin adeta içinden geçen paşa. bir de yükseliş devrinde o konumda olsa neler neler yapardı tahmin etmesi zor. vefatıyla osmanlı devleti çok şey kaybetmiş. viyana kuşatması onun döneminde olsa başarılı olur muydu (veya o sırada sadrazam o olsa böyle bir riske girer miydi) düşünmesi enteresan bir zihin jimnastiği oluşturuyor.
    1 ...
  2. 9.
  3. Epeyce sempati duyduğum bir tarihi kişilik.
    1 ...
  4. 8.
  5. osmanlı'nın kalkınmasında büyük katkısı bulunan köprülü ailesine mensup bir sadrazam.
    osmanlı ekonomisine büyük katkısı olmuştur.
    2 ...
  6. 7.
  7. yamulmuyorsam osmanlı tarihinde en genç yaşta sadrazam olan kişidir. *
    2 ...
  8. 6.
  9. yaptığı yenilik hareketleri:
    -askeri ve mali alanda yenilikler yaptı.
    -istanbul çemberlitaş'ta bir kütüphane kurdurdu.
    -önemli günlerde saraya ve devlet adamlarına hediye verilmesini yasakladı.
    -Saray içi masrafları kısıp ekonomiye katkıda bulunmuştur.
    -ilk defa laiklik çalışmaları yapmıştır.
    -Ulemanın kaldırılmasını hedefletmiştir.

    vikipedi
    5 ...
  10. 5.
  11. 4.
  12. devrinde osmanlı'yı en geniş yüzölçümüne ulaştıran dirayetli sadrazam. ayrıca bol bol celali kesmiştir.
    1 ...
  13. 3.
  14. osmanlı devleti'nin çeşitli bozulmaları yaşadığı bir dönemde devlet yönetiminde ve askeri durumda önemli iyileştirmeler yapmış bir sadrazamdır. ünlü sadrazam köprülü mehmet paşa'nın oğlu olmakla ve öncelikle bu sayede sadrazamlığa gelmekle birlikte, sadrazamlık yaparken babasının gölgesinde kalmamış ve adeta yükseliş dönemi yılları gibi bir sadrazamlık dönemi geçmesini sağlamıştır.
    0 ...
  15. 2.
  16. babası köprülü mehmet paşa'nın ölümüyle üzerine 1661 yılında sadrzamlığa getirildi. fazıl ahmet paşa;
    topçu sınıfını güçlendirerek orduyu yeniden düzene soktu,
    devlet giderlerini yakın takibe alarak bütçe açığını azalttı.
    3 ...
  17. 1.
  18. Köprülü Fazıl Ahmet Paşa Avcı Mehmet saltanatında 30 Ekim 1661 - 3 Kasım 1676 tarihleri arasında on beş yıl dört gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. Köprülü Mehmet Paşa'nın oğludur. Girit fatihidir.
    Köprülü Fazıl Ahmet Paşa 1635 yılında istanbul'da doğdu. Babası Köprülü Mehmet Paşa'nın vasiyeti üzerine, Sultan IV. Mehmed tarafından sadrazamlığa getirildi ve 15 yıl bu görevde kaldı. Çok iyi bir öğrenim gören Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, Erzurum ve Şam valiliklerinde bulundu.
    Sadrazam olduktan sonra ilk iş olarak Avusturya üzerine sefere çıktı. Uyvar kalesinin 1663'de ele geçirip Avusturya'yı Vasvar Antlaşması ile barış yapmaya zorlayan Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, 21 yıldır alınamayan Girit'in fethine yöneldi. Venediklilerden Kandiye kalesini alarak, Girit'i Osmanlı topraklarına kattı. Daha sonra padişahla birlikte Lehistan seferine çıkan Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, Bucaş Antlaşmasıyla Podolya'yı Osmanlı ülkesine katarak yurda döndü.
    15 yıllık sadrazamlığı sırasında ülkesini eskisinden daha güçlü bir hale getiren bu büyük sadrazam, sefer hazırlığı yaptığı sırada, 1676 yılında Edirne'de vefat etti. istanbul'da Çemberlitaş karşısında, babası Köprülü Mehmed Paşa'nın yanına gömüldü.
    *
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük