1.Tümsek biçimindeki yığın.
2.Birbirine benzer veya aynı cinsten olan şeylerin oluşturduğu bütün, takım,öbek,grup.
3.Tomar.
4.Bir sınıfta öğrencilerin,belli bir eğitim ve öğretim amacıyla bir süre için oluşturdukları takım veya öbek.
5.Takımların durum ve nitelikleri göz önünde bulundurularak belli sayıdaki takımdan oluşturulan topluluk,lig.
6.Koşularda,kendiliğinden oluşan yarışçı gruplarının her biri.
antik kent... Aliağa'nın kuzeyinde Çıfıtkale mevkiinde bulunan Kyme (Nemrut), Aiol kentleri arasında en büyüğüdür. Hellenistik dönemde güçlü bir liman ve ticaret kenti, Hıristiyanlık döneminde ise piskopos merkezi olmuştur. Kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Kyme ve Myrina'daki kazılarda elde edilen bazı eserler istanbul Arkeoloji Müzesi ile Fransa'daki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
(küme) artvin yöresi tatlısı. pestilin içine ceviz, fındık artık ne bulunursa konulur. bir güzel sarılır. alın size küme. sucuk diye de bilinir. dut pestiliyle süper olur.
Kyme, izmir'in Aliağa ilçesinin güney batısında, günümüzde Nemrut Koyu denilen namura koyundadır. Buranın bir adı da namurt limanı'dır. Aiolis'in en büyük kentlerinden biri olan Kyme 'den antik tarihçiler, Phrikonis veya Phrikontis olarak da söz etmişlerdir. Bu kentin italya'daki Kymai, makedonya'daki Kyme kentleri ile bağlantısı olup olmadığı bilinmemektedir.
Sözlü geleneğe göre kent adını bir amazon'dan almıştır. Antik yazarlar kenti aiol kentlerinin en iyisi ve en büyüğü olarak tanımlar. i.ö. 8. yüzyılda Akdeniz'de Side, Meriç kıyısında Ainos (Enez) gibi koloniler kurmuş olmasına karşın, antikçağda alay konusu olmuştur. Zira bir liman kenti olup vergi toplamayı 300 yıl kadar sonra akıl edebilmişlerdir.
Anadolu'nun önemli tarih olaylarından Kyme'lilerin önemli katkıları olmamıştır. Ancak Pers istilâsı sırasında Kyme tiranı Aristogoras, Pers Kralı Darius'un M.Ö.'de Skyth ülkesine düzenlediği sefere gemileri vererek onu desteklemiştir. Xerkes M.Ö.'de Yunanistan'ı işgal ederken Kyme'deki Pers Satrabı Sandokes on beş gemi ile Pers donanmasına katkıda bulunmuştur. Delos Birliği kurulduktan sonra da Kyme, birliğe yılda dokuz talent vergi ödemek zorunda kalmıştır. Bu vergi Ephesos, Miletos gibi büyük ion kentlerinin ödediklerinden çok daha fazla idi. Pers - Yunan Savaşları sırasında Perslerin yanında yer alan kent, Perslere karşı kurulan Attika - Delos deniz birliği'ne oldukça yüklü miktarda ödediği vergiyle dikkati çekmiştir. Ancak sonrasında, tarih akışını fazla etkilemeden yaşamını sürdürmeye devam eder. iki tepe üzerinde yayılmış durumdaki kentten geriye fazlaca kalıntı gelememiştir.Kentin kuruluşu kesinlik kazanamamıştır. ilkçağ destanlarına göre Amazonlardan bir kraliçe tarafından kurulmuştur. Strabon,Yunanistan'ın Thermopylai'nin üst tarafındaki Lukris'den gelenlerce kurulduğunu söylemektedir. Bu göçmen grubu Pelasglarla savaşmış, Neon Teiklos ve Larissa'dan sonra Kyme'yi kurmuşlardır. Tarihi kaynaklara göre Troia Savaşının ardından Helenlerin Aio kolu bölgeye yerleşmiş, Pelasgların saldırılarına karşılık Neon Teiklos'u kurmuşlardır. Larissa'nın zayıflaması üzerine de Kyme'nin temelleri atılmıştır.
Kyme'nin kalıntıları ionya kıyılarındaki diğer kentlerin kalıntılarında olduğu gibi yağmalanmış, yeni kentlerin yapımında taşları kullanılmıştır. Bu nedenle de Antik Çağların ünlü Kyme kentinden günümüze pek az kalıntı gelebilmiştir. Bunlar da sur kalıntıları, ne olduğu yeterince anlaşılamayan anıtsal bir yapı, Ion üslubunda mabet kalıntıları ,gövdeleri yivsiz iki sütun dizisi ile tiyatronun yeridir. (Gökyüzünden arkeolojik Türkiye, http://www.alto.org.tr )