friglerin ana tanrıçasıdır.frigler kybele ile ilgili açıkhava tapınakları yapmışlar, doğal kayaların üzerine kybele' yi ayakta yahut oturur şekilde işlemişler. kybele' nin iki yanına koruyucu olarak aslan kabartma ve heykelleri koydular.
terbiyesizlikte sınır tanımayan...
bir de üste çıkmaya çalışıyor. o küfürleri hareketleri intikam laflarını edip, sözlükte yazmaya devam ettiği sürece burası güzel aile ortamından çıkacaktır. zaten çıkmıştır da, artık kenar mahalle bıçkınları ile dolup taşacaktır.
kavga dövüşün engellenmesini istemek sahiplikten ziyade sevgi belrtir. ama anlayana...
olması gerekeni söylemekse büyüklerin görevidir.
ek: silinmiş. başına gelenin, diğerlerine örnek olmasını temenni ederim. nasıl olsa farklı bir rumuzla gelmesi muhtemel. yaptığı hatayı anladığını umarım...
i.ö. 6500-7000 yıllarından günümüze uzanan ana tanrıça: sümer'lerde marienna, hitit de arinna, mısır da isis, efes'te artemis, italya'da venus, roma da magna mater tanrıçanın aldığı değişik isimlerdir. kollarında bir erkek figüru taşımaktadır. pessinus'taki tapınağı diopates, yani gökten düştüğü ileri sürülen bir meteorittir. toprak-bereket efsanelerinde görülen ölme-dirilme motifleri, kurban kesme törenleri bu gün yaşayan törelerin başka biçimdeki örnekleridir. kybele, meryem ana-isa efsanesinin kaynağıdır.
Kybele doğurgan tanrıçadır! anadolu yapısının anaerkil olduğunu gösterir! kyibele çok tanrılı din gelmeden öncede vardı! bir bakıma yunan mitindeki gaiayı temsil eder! kültepe gibi yerleşimlerden oldukça fazla heykelciği ele geçmiştir! tahtında oturmakta ve gebe kadın şeklindedin iki tarafında hayvanları olan iki parsın başına ellerini koyar!
Anadolu halklarının en eski ve en büyük tanrıçası,aynı zamanda bereket tanrıçasıdır.Çeşitli yerlerde çeşitli adlar almış,fakat doğurucu ve yaratıcı kimliğini muhafaza etmiştir.Hititler kupapa ismini vermişlerdir.Girit'te Rhea, Yunanistan'da Artemis adını almıştır.ibraniler'in tanrısı eloah,ilkin onların Kübele için dikilen bir taşa verdikleri addır.Mısırlılar'ın isis,Romalılar'ın venüs'ü de odur.Temel tapım yerinin Murat dağının güney yamaçları olduğu sanılmaktadır.
pek bilinmez ama , kütahya / çavdarhisar'da tapınağı bulunur, tapınak içinde, zamanında kazı yapan alman arkeleogların götüremedikleri ve ahali tarafından satılamayan bir kısım eserleri görebilirsiniz, tabi yükseklik ve kapalı alanda kalma korkunuz yoksa.
üniversite kütüphanelerinde kullanılan kitap arşivleme yazılımdır. ödünç alınan kitapları geç götürünce mail bile atmaktadır. borç yüzünden mail gönderilmesi öğrenciler için kötü bir adım, ancak üniversiteler için iyi bir adımdır.