Bir kuyruklu yıldızın çekirdeğinde bolca buz ve tozun irili parçaları bulunur. Güneş’in etkisiyle su, karbondioksit ve karbonmonoksit gibi maddeler uzaya yayılırlar. Dünyadan bu topak disk kafasını saran kollar açıkça görülür. Bu yapılar bir gaz ve toz kılıfı içindeki bir form içinde saklanır.
Dünya’dan sağlanan gözlemlerle kuyrukluyıldızın neresinden gaz ve tozun fışkırdığı açıkça görülmez. Bu problemin çözümü için dolaylı bir yol belirlendi. Şimdiye kadar kuyruklu yıldızların şeklinin bir küre veya elipsoid olduğu yönündeydi. Ancak bu yaklaşımla birçok bilgisayar programı yetersiz kalmaktadır. Kuyruklu yıldızların şeklinin sıra dışı ve tuhaf olduğu bilinmektedir.
datça kırsalındaki kullanımı hayli enteresan ve komiktir.. özellikle belli bir yaş üzeri(60 falan üstü) genelde şöyle kullanır:
3 yıl önce domates mükemmel para etmiştir. amcalarımıza derim bu yıl da olabilir. o her zaman olmaz manasında, işte o bi kuyruklu yıldızdı. tarla satılır, çocuk evlendirilir, toyota corolla alınır hayırlı olsun dersin o işte bi kuyruklu yıldızdı denir. (zamanında yatırımı koymuş ya o yüzden)
ya atatürk? işte o bi kuyruklu yıldızdı.
her bir halt kuyruklu yıldıza bağlanır. güldürür, komiktir.
-bu yıl marul-maydanoz para edecek.
+belli olmaz, 1989'da etmişti ama o bi kuyruklu yıldızdı.
gerçekte sanıldığı gibi bir kuyruğu olmayan, hatta yıldız olmayan gök cismi. gaz ve tozlardan oluşmuştur. içersinde buz parçacıkları bulunmaktadır. güneş'e yaklaştığında bu buz parçaları erir ve su halini alır. sonuç olarak da bu suların kuyruk görünümünü almasından dolayı bunlara 'kuyruklu yıldız' deriz.
az önce pencereden dışarı bakarken gördüğüm harika ötesi alevli meyva tabağı gibi bir şey. * yalnız harikaydı, saniyelik bir şey ama gözlerim kamaştı resmen sözlük.
Güneş sistemi'nin 150 milyar kilometre ötesinde başlayan oort bulutu'nda yer alırlar. Burada trilyonlarca kuyruklu yıldız henüz bu adı alamayacak kadar sade bir şekilde dolanır dururlar. Bunlar zaman zaman kütle çekim gücü ile birbirlerini güneş sistemi'nin içine iterler. Güneşe yaklaşan ve çoğunluğu buzdan oluşan bu cisimler erimeye başlar ve bize hoş görünen kuyruk kısmı görülmeye başlar. Ortalama bir kuyrukluyıldızda 100 milyon ton civarında su bulunabilir. Son dönemlerde dünyanın yakınından geçen kuyrukluyıldızlar incelendiğinde bunların üzerindeki suyun dünyadakilerle aynı kimyasal yapıda olduğu tespit edilmiştir. Bu veriler, dünyada bulunan tüm suyun bir zamanlar yoğun bir şekilde yaşanan kuyruklu yıldız çarpışmaları sonucu dünyaya geldiği teorisini doğruluyor.
meteor ya da göktaşı olarak da bilinen ama asla yıldız olmayan hede.
Bir zamanlar bir kuyruklu yıldızın görünüşü insanların korkuyla titremelerine,dehşete kapılmalarına sebep olurdu. insanlar, kuyruklu yıldızların öldürücü salgın hastalıklar,savaşlar,insanlığın bütünü için büyük ölçüde tehlikeler konusunda uğursuz bir belirti, kötü bir kehanet niteliği taşıdığına inanırlardı.
Bugün,bir kuyruklu yıldızın ne olduğuna ilişkin bilimsel temellere dayanan bir bilgimiz var. Gene de onlarla ilgili tüm soruları cevaplandırabilmiş değiliz. Bir kuyruklu yıldız ilk göründüğü zaman küçük, çok küçük bir ışık noktası halindedir. Oysa bu ışık noktasının çapı binlerce mil olabilir.
Işıklı nokta,kuyruklu yıldızın "başı" veya "nükleuz"udur. Bilim adamlarına göre,bu ışıklı nokta,gazlarla bileşki halinde katı,kitlesel maddeciklerin kümelenmesinden oluşmuştur. Ancak,bu maddenin nereden, hangi kaynaktan geldiği halen bir esrardır.
Kuyruklu yıldız güneşe yaklaştığı zaman, genellikle arkasında bir kuyruk belirir. Kuyruk, çok ince gazları ve çok küçük zerrecikleri kapsayan bir yapıdadır. Bu çok küçük madde zerrecikleri,kuyruklu yıldız güneşin etkisi altına girdiği zaman başından kopuşmuş, yayılmıştır. "Nükleuz"un çevresinde üçüncü bir kesim vardır. Söz konusu kesim "koma" diye adlandırılır. Koma'nın parlak bulutumsu bir görünümü olup, çapı bazen 150.000 mili bulur,hatta aşar.
Kuyruklu yıldızların kuyrukları biçim ve boyut bakımından çok değişiktir. Bazıları kısa ve enli,bazıları ise uzun ve incedir. Genellikle,uzunlukları en azından 5.000.000 mildir.Buna karşılık, bazı kuyruklu yıldızların hiç kuyruğu yoktur. Bazen de kuyruk 100.000.000 mil uzunluğundadır.
Kuyruk büyüdükçe, kuyruklu yıldız hız kazanır. Güneşe yaklaşırken baş kısmı önde olarak hareket halindedir. Sonra garip bir şey olur. Güneşten uzaklaşan kuyruklu yıldızın kuyruk kısmı öndedir. Başı da onu izler. Bunun nedeni, güneşten yayılan ışığın basıncıdır. Bu basınç,çok küçük zerrecikleri, kuyruklu yıldızın "baş" kısmından iter,uzaklaştırır ve kuyruk yapısında toplaşmalarına sebep olur.
Bunun sonucu olarak, kuyruklu yıldız güneşten uzaklaşırken kuyruk kesimi öndedir. Güneşten uzaklaşmasıyla,kuyruklu yıldız derece derece hızını kaybeder. Sürati azalır, sonra görülmez olur. Kuyruklu yıldızlar bazen yıllarca görülebilir de. Fakat içlerinden çoğunun görülmesiyle gözden kaybolması kısa zamana sığar.
Kuyruklu yıldızlar güneşin çevresinde birbirini izleyen turlar yaparlar. Ancak, bir tek hareketin yapılması için uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Nitekim Halley kuyruklu yıldızı bu seferini 75 yılda tamamlamıştır.
Halen astronomların listesinde 1000 kuyruklu yıldız kayıtlıdır. Öte yandan,güneş sistemimizde gözle seçilip görülmeyen yüz binlerce kuyruklu yıldız bulunabileceği de ileri sürülmektedir.