mekanikte bir cisme etki ettiği zaman ya onun hareket durumunda değişikliğe yol açan ya da onu şekil değiştirmeye zorlayan, yani ona esnek bir gerilme yükleyen, fiziksel bir niceliktir. Kuvvet, vektörel bir büyüklüktür ve Sarmal bir yayın esneklik özelliğinden faydalanılarak yapılmış dinamometrelerle ölçülür. Uluslararası Birim Sistemi'ne göre birimi newton'dur.
''pis bir şekilde uygulandıgında, bazı cisimlerin şeklinide çok pis değiştirebiliyor. uygulanan bu pis kuvvet ortadan kalkınca bu cisimlerin ilk şekillerine döndüklerini farkettiniz mi? bu tür cisimlere esnek diyorlar, bilir misiniz agalar? '' türünden seyler yazıyor ilkokul kitaplarında. nerden mi biliyorum? orası bende saklı kalsın lütfen.
iktidar yozlaştırır şeklindeki prensibi fiziksel olarak ifade etmemize yarayabilecek kavramdır.
şöyle ki , iktidar makamının potansiyeli bellidir.dolayısıyla bu potansiyelin realiteye dönüştürülebilme miktarı sabittir.F=SBT
eğer iktidarda olanların problemleri çözmek için "aceleci" davranmaları ,problemlerin çokluğundan dolayı "hızlı" hareket etmek zorunda olmaları V=at 'den , t sabit iktidar süresi olduğuna göre hızı arttırmak için "a=ivme" artmalıdır.
Dolayısıyla hız artışından dolayı ivmesi artan "iktidar odağı" , F dediğimiz iktidarlık kuvveti sabit olduğundan , F=m.a formülüne göre , sürekli olarak "m" den , yani "kendi ağırlığından" kaybedecektir.
bunu iktidar yanlıları yıpranma olarak adlandırırken ; eğer ki iktidarda olanlar bu formülü "çıkarları" için kullanılırsa "ağırlık kaybı çıkar için olduğundan" , "yozlaşma" dediğimiz durum ortaya çıkacaktır.
arapça bir kelime.
--spoiler--
a. 1. fiziksel güç, takat: bu kadar cesur bir hamleye yetecek kuvvetim yok. -y. z. ortaç. 2. şiddet, zor, cebir: kuvvet kullanmak. 3. yetke, erk, nüfuz. 4. dayanıklı olma durumu. 5. mec. güç: hâlbuki devlet kuvvetlerinin yerini hangi şahsi kuvvet tutabilirdi? -f. r. atay. 6. ask. bir ülkenin savaşçı silahlı kuruluşları veya gücü: nasıl ki düşmanın da her gün ümidi ve kuvveti eksilecektir. -r. e. ünaydın. 7. fiz. durgunluğu harekete veya hareketi durgun bir duruma çeviren etken, direnci kıran veya direnç doğuran özellik. 8. mat. bir niceliğin kendisi ile çarpılarak yükseltildiği derecelerden her biri: 2x2x2=23 denkleminde, 3 sayısı 2'nin kuvvetini gösterir.
--spoiler--
kaynak: http://tdkterim.gov.tr/bts/
fizikte vektorel bir buyukluktur. kuvvetin oldugu yerde ivme de vardir yani bir cisme sabit bir fnet etki ediyorsa o cisim ivmeli bir sekilde hizlanacaktir. ayrica cismin kutlesi ile ivmenin carpimina esittir.