kuvayı milliye

entry36 galeri13
    11.
  1. nazım hikmet ran'ın kaleminden bir destan. eskişehir büyükşehir belediyesi şehir tiyatroları'nda ergin orbey tarafından oyunlaştırılmış ve sahneye konmuştur. devrim özder akın, sermet yeşil, mert kırlak, berkay akın, sinan demirer gibi değerli isimlere hareket grubunu oluşturan figüranların eşlik ettiği oyun, dün gece opera sahnesini alkıştan inletmiştir.
    0 ...
  2. 10.
  3. milletten zorla para toplayıp, köyleri haraca bağlayıp yol kesen, karşılığında düşman askerlere gerilla usulü saldırılar düzenleyen dağınık kuvvetlerdir. özellikle ege'de bu gerilla liderlerinin baskı ve zulmü o kadar artmıştır ki halkın büyük çoğunluğu yunan askerleri geldikten sonra kendilerini daha bir güvende hissetmişlerdir. mustafa kemal önderliğinde düzenli ordu kurulmasının ardından meclis kararıyla tasfiye edilmiş, dağıtılmışlardır.

    tabi böyle kuralsız kanunsuz (liderlerinin bir çoğu asker kaçağı ve eşkiyadan oluşan) bir örgütü kağıt üzerinde bir kararla pat diye tasfiye etmek mümkün olmamış, kuvayı milliyeciler düzenli orduya karşı çeşitli yıpratma hareketlerine girişmişlerdir. liderlerinin bir kısmı intikam sözleri vermiş, ankara'ya gidip mustafa kemal paşa'nın kellesini almaya yemin etmiştir. tabi mustafa kemal paşa da boş durmamış bu örgütün düzenli orduya geçmeyen liderlerini teker teker avlatmış, idam ettirmiştir. 1921-1923 arası bırakın kuvayı milliyeci olmayı, kuvayı milliyeden bahsetmek bile ankara'da başınıza büyük dert almanıza, belki de yargılanmanıza sebep olabilirdi.

    günümüzde atatürkçü olduğunu iddia eden bir kesimin "kuvayı milliye dernekleri" adı altında örgütlenmesi oldukça komik geliyor elbette...
    1 ...
  4. 9.
  5. ittihatçı işidir diye başlarda benimsenmeyen milis ordu.
    osmanlı meclisi de misak ı milliye benimseyinde hep destek tam destek almıştır.
    1 ...
  6. 8.
  7. onlar ki toprakta karınca,
    suda balık,
    havada kuş kadar çoktular;
    korkak,
    cesur,
    cahil,
    hakim
    ve çocuktular
    ve kahreden
    yaratan ki onlardır,
    destanımızda yalnız onların maceraları vardır.
    onlar ki uyup hainin iğvasına
    sancaklarını elden yere düşürürler
    ve düşmanı meydanda koyup
    kaçarlar evlerine
    ve onlar ki bir nice murtada hançer üşürürler
    ve yeşil bir ağaç gibi gülen
    ve merasimsiz ağlayan
    ve ana avrat küfreden ki onlardır,
    destanımızda yalnız onların maceraları vardır.
    demir,
    kömür
    ve şeker
    ve kırmızı bakır
    ve mensucat
    ve sevda ve zulüm ve hayat
    ve bilcümle sanayi kollarının
    ve gökyüzü
    ve sahra
    ve mavi okyanus
    ve kederli nehir yollarının
    sürülmüş toprağın ve şehirlerin bahtı
    bir şafak vakti değişmiş olur,
    bir şafak vakti karanlığın kenarından
    onlar ağır ellerini toprağa basıp
    doğruldukları zaman.
    en bilgin aynlara
    en renkli şekilleri aksettiren onlardır.
    asırda onlar yendi, onlar yenildi.
    çok sözler edildi onlara dair
    ve onlar için:
    zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yoktur,
    denildi.

    (bkz: nazım hikmet).
    2 ...
  8. 7.
  9. Birinci dünya savaşı sonrasında türk yurdunun işgaline karşı ilk direniş hareketlerini başlatan düzensiz birliklere verilen genel isim. Doğrusu kuva-i milliye olup ulusal kuvvetler anlamına gelir.

    ilk kuva-i milliye hareketi Güney Cephesi'nde Dörtyol'da 19 Aralık 1918’de Fransızlara karşı başlamıştır.

    Daha sonra Anadolu'ya geçen bazı subaylar tarafından Yunanistan'ın izmir'i işgaline karşılık gönüllüleri örgütlemeleri ile devam etmiş, düzenli birlikler kuruluncaya kadar kurtuluş mücadelesinin temelini oluşturmuştur. Halk arasında kısaca kuvvacılar olarak da bilinen kuva-i milliye mensupları kalpak giyerlerdi.

    Savaş sonrası yenilgiyi ve türk yurdunun işgalini hazmedemeyen osmanlı subaylarının önderlik ettiği kuva-i milliye birlikleri, türk özgürlük mücadelesinin ilk kıvılcımlarını çakmış ve direnişin sembolü olmuştur.

    Düzenli birliklere geçildikten sonra kuva-i milliye milis birliklerine ihtiyaç kalmamış ve mensupları düzenli orduda görevlerine devam etmişlerdir.
    (bkz: Kuva-i milliye ruhu)
    (bkz: kalpak)
    2 ...
  10. 6.
  11. devlette gaflet ve delalet içinde bulunan yöneticilere karşı tepki olarak ortaya çıkmış, türk ün bağımsızlık genlerinin tezahürüdür.
    3 ...
  12. 5.
  13. Kurtuluş Savaşı'nda düşmana karşı koyan Türk direniş örgütlenmelerine ve güçlerine verilen ad. (Günümüz Türkçe'sindeki anlamı Ulusal Güçler'dir.)
    1 ...
  14. 4.
  15. anadolu halkının emperyalizme karşı verdiği mücadelede..halk tarafından oluşturulan birlikler...
    0 ...
  16. 3.
  17. ilk önce izmirin işgali ile ortaya çıkmış halktan oluşan düzenli ordu öncesi birlik.bu birlik belli şartlar ve kısıtlamalar altında mücadele ederek güney cephesinde ermeni ve fransızları bozguna uğratarak büyük başarılar sağladı.
    0 ...
  18. 2.
  19. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra, Anadolu 'da başlayan işgal eylemlerine ve azınlıkların ayrılıkçı eylemlerine karşı kurulan silahlı halk güçleridir. Fransızlar 'ın ve Yunanlılar 'ın işgallerine ve Ermenilerle Rumlar 'ın ayrılıkçı eylemlerine karşı oluşturulmuşlardır. Yurtseverler tarafından kendiliğinden oluşan bu örgütler, bölgesel kurtuluşu hedeflemişlerdir. Sivas Kongresi ile ulusal örgütlere dönüştürülmüş, sonradan düzenli ordu birlikleri içine alınmışlardır.
    1 ...
  20. 1.
  21. kurtuluş savaşı sırasında ankara hükümeti tarafından oluşturulan birlikler...
    *
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük