daha evrilmeden önce kahverengiydiler. kar yağdında diğerine göre nispeten beyaz olan ayı daha az belli olduğu için avlanması ve yaşaması daha kolaydı bu yüzden beyaz olan neslini devam ettirdi. nesiller boyu bu sürdü. günümüze kadar geldiler ve bu beyazlığa kavuştular.
1. Kamuflaj
2. Siyah vs koyu renk fazla isikta ışığı emer , kutuplar 6ay gündüz 6ay gece olan biyer bu 6aylik gunduzde bu kadar çekilen ışık ve güneş canlıyı aşırı derecede rahatsız edip zarar verebilir.
Yüce yaraticimiz bu yüzden onları oraya en uygun biçimde yaratmış. Bilmediğimiz daha ne hikmetler vardır tabiki bunda O ayrı.
her bir tüy fiberoptik kablo gibi neredeyse aynı yapıdadır. uç noktasından aldığı güneş ışığını deriye kadar kayıpsız sayılabilecek ölçüde iletir ve ayıcık güneşten max. verimi alır. bu yüzden güneş ışığını tamamen iletebilmesi için beyaz olmak zorundadır.
Beyaz değildir. Bildiğim kadarıyla tüyleri şeffaf. Derileri siyah. Şeffaf tüy bulunduğu ortamın renginde görülüyor. Güneş ışınları ise şeffaf tüyleri geçerek deriye ulaşıp vücudu ısıtıyor.
Hmm şimdi şöyle : Dünyada buzul çağı olduğu zaman kutup ayısı denilen bir olgu ve canlı yoktu . Sonra bir gün bildiğimiz bir boz ayının yumurtalık hücresinde DNA replikasyonu gerçekleşiyordu . Hücresel proofreading ve hata kontrol mekanizmaları replikasyonun neredeyse hatasız gerçekleşmesini sağlar. Ama Neredeyse ... DNA eşleşirken karşılık gelen baza , zıt bir baz gelerek DNA eşleşmesi gerçekleşir . Ama bu ayını yumurta hücresindeki bir eşleşmede hatayla olmaması gereken bir baz gelir ve hücrede mutasyona sebep olur . Ama bu küçükcük bir değişimin çok daha büyük sonuçlar doğurabilir . Ve bu mutasyon neticesinde ayının post rengini kontrol eden gen değişir . Ve post rengi üretimi etkilenecektir . Ve sonuç olarak doğan bu yavru diğer kardeşlerinden farklı olarak rengi beyaz olarak doğar . Doğal seleksiyonla , kardeşleri ve diğer boz ayılar beyaz ortamda ve soğuk ortamda aç kalarak ölürken bu küçük yavrumuz beyaz kutup ayımız beslenerek ve üriyerek doğal ortamda baskın hale gelir . Tanıştırayım : (bkz: Kutup ayısı)
Güneşten gelen fotonlardan belirli dalga boyunu soğurup, geri kalanları yansıtmak yerine tümünü yansıttığı için. Bu da bizim beyaz olarak algıladığımız rengi ortaya çıkarandır. Bir de derilerinin siyah olması ve belirli oranda ışığın orada emilmesi olayı var ama oraya hiç girmeyelim.
Çok bilimsel konuştum lan.
önce mutasyon, sonra doğal seçilim etkili olmuştur diye düşünmekteyim naçisane.
ayıların siyah kürke sahip olduklarını düşünürsek, dna'nın kopyalanma işlemi sırasında meydana gelen bir hata sonucu yavrunun rengi beyaz olarak belirlenir. kutupta, beyaz yavrunun, siyah renkteki diğer yavrulara göre daha avantajlı olmasıyla hayatta kalma oranı artar ve beyaz kürk nesilden nesile aktarılır. beyaz kürklü ayılar güvenle ortalıkta koşturur. ancak siyah kürklü ayılar yavaş yavaş azalır ve kutuptaki popülasyonları son bulur.
o ortamda renkli ayilardan daha avantajli olduklarindan cogalip diger turlere yasam sansi vermemislerdir. belki ilk kutup ayisi bir genetik anormaliydi ama sonrasi genetik ustunluk haline gelmistir beyazlik.